Ξεπερνάμε το άγχος έξυπνα…

Tips

Κάποιες αγχωτικές καταστάσεις που συμβαίνουν, μετά από καθοριστικά γεγονότα στη ζωή μας, δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Όμως κάποιες καθημερινές καταστάσεις που μας αγχώνουν μπορούμε με έξυπνες κινήσεις να τις ξεπερνάμε, για να περνάμε όμορφα…

Μην τρέχετε συνεχώς

Ο χρόνος τρέχει …και εσείς παρόλο που τρέχετε δεν προλαβαίνετε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν αίσθηση του χρόνου και αυτό αγχώνει πολύ.

Ρυθμίστε το ρολόι σας ώστε 15 λεπτά νωρίτερα, να σας ειδοποιεί για σημαντικές υποχρεώσεις ή ραντεβού σας.

Προσπαθείτε συνεχώς και χωρίς πρόγραμμα να τα προλάβετε όλα … δεν γίνεται όμως. Προγραμματιστείτε…

Η έλλειψη ύπνου

Όλοι έχουμε ανάγκη τουλάχιστον ένα 8ωρο ύπνου καθημερινά.

Όταν κοιμόμαστε λίγες ώρες τότε αγχωνόμαστε, νοιώθουμε κουρασμένοι και είμαστε ευερέθιστοι.

Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε αρκετά σε ήσυχο περιβάλλον.

Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση

Μια κακή διατροφή με μεγάλη κατανάλωση σακχάρων και λιπών δημιουργεί μια αγχωτική κατάσταση για τον οργανισμό λόγω των ουσιών που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

Επιλέγουμε λοιπόν φρούτα, λαχανικά και τροφές φιλοσοφίας good mood food για τη διατροφή μας.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής προάγει το άγχος και την κατάθλιψη. Με τη σωματική άσκηση το οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες ενδορφινών, που είναι ορμόνες της ευχαρίστησης,  και έτσι απελευθερώνεται το άγχος μας.

Οργανωθείτε

Καλή διαχείριση του χρόνου και οργάνωση συμβαδίζουν. Η οργάνωση βοηθά να μην πνίγεστε, αφού τα πάντα χρειάζονται οργάνωση από τα πιο απλά πράγματα μέχρι να πιο περίπλοκα.

Διαφορετικά χανόμαστε…

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο το βράδυ, μπορείτε να οργανωθείτε για την επόμενη ημέρα για όλα. Από τα ρούχα που θα φορέσετε μέχρι τις υποθέσεις που θα χειριστείτε στο γραφείο.

Κίνηση στους δρόμους

 Κάθε πρωί που ξεκινάμε για το γραφείο το ίδιο τροπάριο… κίνηση στο δρόμο, μποτιλιάρισμα εκνευρισμός… και φθάνουμε στο γραφείο με τα νεύρα τεντωμένα. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο.

Δοκιμάζουμε νέες διαδρομές ώστε να εντοπίσουμε που υπάρχει λιγότερη κίνηση,  βάζουμε στο αυτοκίνητο την αγαπημένη μας μουσική και προχωρούμε.

Υπολογίζουμε την ώρα αιχμής και ξεκινάμε λίγο νωρίτερα.

Δεν πειράζει αν φθάσουμε λίγο πιο νωρίς στο γραφείο, θα έχουμε χρόνο να ξεκινήσουμε ήρεμα με ένα εσπρεσάκι δίπλα μας.

Οικογενειακές συγκρούσεις

Δεν υπάρχει οικογένεια ή ζευγάρι στον πλανήτη που να μην έχει έρθει σε σύγκρουση …

Πάντα υπάρχουν διαφωνίες αλλά προκειμένου να μην γίνει έκρηξη και δημιουργηθεί μια αγχωτική κατάσταση, επιλέγουμε το σωστό timing να απαντήσουμε και ποτέ «εν θερμώ». Πάνω στον εκνευρισμό μας μπορούμε να πούμε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσουμε.

Αποφύγετε με κάθε τρόπο τους καυγάδες, που δεν οδηγούν πουθενά. Επιλύουμε τις όποιες διαφωνίες με εποικοδομητικό διάλογο.

Μην παραμένετε σε ένα τοξικό περιβάλλον

Πολλές φορές το άγχος προέρχεται από ένα δυσάρεστο και τοξικό περιβάλλον στην εργασία μας. Κάποιοι συνάδελφοι είναι τοξικοί και δημιουργούν προβλήματα… δεν δίνουμε σημασία και τα προσπερνάμε.

Αν όμως ο τοξικός τυχαίνει να είναι ο προϊστάμενός σας τότε τα πράγματα περιπλέκονται…

Αν δεν το αντέχετε τότε βρείτε τρόπο αφού προειδοποιήσετε για το πρόβλημά σας, να αποχωρίσετε ή να αλλάξετε υπηρεσία αν είναι δυνατόν.

Μην στενοχωριέστε και ίσως να επαληθευτεί η δοξασία «κάθε εμπόδιο για καλό» … κάτι καλύτερο μπορεί να σας περιμένει.

Τα ψώνια για το σπίτι

Σίγουρα ο ανεφοδιασμός του σπιτιού σε τρόφιμα και τα απαραίτητα είναι πηγή άγχους. Όμως μπορείτε να κάνετε μια λίστα με ότι χρειάζεστε και να την εμπλουτίζετε με τα απαραίτητα της εβδομάδας.

Μπορείτε να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο super market με παράδοση στο σπίτι. Έτσι θα ψωνίσετε ότι πραγματικά χρειάζεστε και δεν θα παρασυρθείτε όπως συνήθως συμβαίνει…

Αν όμως θέλετε εσείς να τα ψωνίσετε από το super market, τότε ετοιμάζετε τη λίστα ώστε να κάνετε σωστό ανεφοδιασμό του σπιτιού σας.

To κάπνισμα

Παρά την εντύπωση ότι το άγχος μας οδηγεί στο κάπνισμα γιατί το εκτονώνεται, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο καπνός αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Η διακοπή του καπνίσματος δημιουργεί άγχος και αντισταθμίζεται με επιπλέον φαγητό… Αξίζει όμως να το προσπαθήσετε γιατί υπάρχουν αρκετές μέθοδοι πιο ανώδυνες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !