Ξύλινη, πλαστική ή γυάλινη επιφάνεια κοπής;

Tips

Η επιφάνεια κοπής είναι το δεξί σου χέρι στην κουζίνα και σίγουρα δεν υπάρχει μέρα που να μην τη χρησιμοποιήσεις. Ποια όμως είναι η σωστή επιλογή σε υλικό κατασκευής; Ας ρίξουμε μια ματιά στις ιδιότητες του κάθε υλικού.

Η ξύλινη επιφάνεια κοπής βολεύει πολύ γιατί πλένεται εύκολα, αντέχει στις μαχαιριές ενώ πάνω της κόβεις σχετικά αθόρυβα.
Το μειονέκτημά της είναι ότι το πορώδες της υλικό απορροφά τα υγρά των τροφών και μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης βακτηρίων. Μετά από κάθε χρήση χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο, τρίψιμο και στέγνωμα προτού ξαναχρησιμοποιηθεί.

Η πλαστική επιφάνεια κοπής έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφριά, δεν φθείρεται, πλένεται εύκολα ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων και είναι σχετικά αθόρυβη κατά την κοπή. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να αγοράσεις μια πλαστική επιφάνεια κοπής χρειάζεται να επιλέξεις πολύ καλής ποιότητας πλαστικό, που να μην είναι τοξικό και να μην έχει πορώδη επιφάνεια.

Η γυάλινη επιφάνεια κοπής αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς το γυαλί δεν είναι πορώδες υλικό και καθαρίζεται πολύ εύκολα. Το μόνο ίσως αρνητικό είναι ότι είναι βαρύ και δεν είναι αθόρυβο κατά την κοπή.

Για  να έχεις λοιπόν το κεφάλι σου πιο ήσυχο, καλύτερα να προμηθευτείς περισσότερες από μία επιφάνειες κοπής, μία για κάθε είδος τροφής (π.χ. μια γυάλινη για τα πουλερικά και τα νωπά κρέατα, μια πλαστική για τα φρούτα και μια ξύλινη για τα τυριά)

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !