Η κουλούρα είναι το απίθανο γλυκό ψωμί που κόβεται στην Ζάκυνθο, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μέσα της κρύβουν το “ηύρημα”, το φλουρί. Πάντως είναι η πιο ωραία εκδοχή της βασιλόπιτας, που έχουμε δοκιμάσει … τόσο αρωματική, τόσο γευστική με κρασί, κουκουνάρι, σταφίδες, καρύδια και αρωματικά.
Το έθιμο της ζακυνθινής κουλούρας κρατά από τους Ενετούς. Στο γιορτινό τραπέζι με όλη την οικογένεια παρούσα και η σούπα μπρόκολου, το κόκκινο κρασί και η κουλούρα πρωταγωνιστούν.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά Χρόνος αναμονής 3 ώρες / Εύκολη
Ζακυνθινή κουλούρα, η ωραιότερη βασιλόπιτα
Υλικά για μια κουλούρα
1η φάση
1 κιλό αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
3 φακελάκια ξηρή μαγιά, τριμμένη
Μισό – 1 ποτήρι ζεστό νερό εμφιαλωμένο
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί, ζεστό
2η φάση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
1 φλιτζάνι καρύδια
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και μανταρίνι, ακέρωτα
50 γρ. κουκουνάρι
λίγο αλάτι
2 κ. γ. κανέλα Kεϋλάνης
1 κ. γ. γλυκάνισο
¼ κ. γ. γαρίφαλο
3 κ.σ. σουσάμι
Για το πασπάλισμα
1 κ.σ μέλι θυμαρίσιο
Λίγο νερό
Ζάχαρη άχνη ή ροδοζάχαρη ή ζαχαρωτά
Τρόπος παρασκευής
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ζεστό κρασί και ζυμώνουμε, ώστε να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά της 2ης φάσης και ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για 1 ώρα. Την βάζουμε σε μεγάλη φόρμα για να πάρει το σχήμα της κουλούρας. «Κρύβουμε» το φλουρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Στο τέλος κάνουμε ένα μίγμα με το μέλι και το νερό, και περιχύνουμε την κουλούρα μόλις βγει από το φούρνο αν θέλουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ροδοζάχαρη ή ζαχαρωτά.