Γιορτινό χοιρινό με δαμάσκηνα

Τα μυστικά των Chef

Η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά να προτιμάμε το χοιρινό γιατί θεωρείται ότι φέρνει τύχη στο σπιτικό μας. Τα γουρουνάκια προχωρούν και αναζητούν το φαγητό τους με την μουσούδα του εμπρός, ενώ η γαλοπούλα και τα κοτόπουλα σκάβουν με τα πόδια τους και αναμοχλεύουν τα δύσκολα… Εμείς για τη γιορτινή περίοδο προτείνουμε μια νόστιμη και εύκολη γευστική δημιουργία που θα διανθίσει το τραπέζι σας. Μια γεύση μεστή όλο γλύκα.

Χρόνος Παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Χρόνος μαριναρίσματος 8 ώρες / Εύκολο

Γιορτινό χοιρινό με δαμάσκηνα

Υλικά για 6 άτομα

1 ½ κιλό χοιρινό κιλότο, κομμένο σε κομμάτια

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 καρότα, σε φέτες

10 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι

Για την μαρινάδα

1 κλωναράκι θυμάρι

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Λίγο μηλόξυδο

2 ποτήρια λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή ροδίτη

Λίγο σκόνη κανέλας Κεϋλάνης

Για τη σάλτσα

200 γρ. φρέσκη ψιλοκομμένη ντομάτα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ.  μέλι θυμαρίσιο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τα κομμάτια χοιρινού σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας γύριζοντάς το με λαβίδα και από τις δυο μεριές για να το θωρακίσουμε.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και αφού πάρουν χρώμα τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Τότε προσθέτουμε το ζωμό της μαρινάδας.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο καυτό νερό.

Προσθέτουμε το μίγμα με τη ντομάτα, τα καρυκεύματα, τις φέτες καρότου και τα δαμάσκηνα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ντόπιο τυράκι κεφαλογραβιέρα ή φέτα που είναι απίθανη.

Συνταγή : Από την περίφημη ταβέρνα του Μπεμπέλη, Γαλαξίδι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !