Μια απίθανη γιορτινή μελιτζανοσαλάτα με άρωμα ανατολής. Στην Περσία και το Λίβανο την σερβίρουν από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου για να φέρει γούρι στο σπίτι και να διώξει μακριά κάθε κακό. Πάντως αυτή η μελιτζανοσαλάτα αρέσει πολύ, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και εννοείται ότι μπορούμε να την απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα…
Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Πολύ εύκολη
Μελιτζανοσαλάτα με ρόδι και καρύδια
Υλικά για 4 άτομα
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 μελιτζάνες τσακώνικες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.γ πάπρικα καπνιστή
½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
Μισό φλιτζάνι καρύδια, χοντροσπασμένα
1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
60 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Χυμό από 1 λεμόνι
80 ml πετιμέζι ροδιού
100 γρ. σπόρους ροδιού
½ ματσάκι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
30 γρ. σπόρους ροδιού
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Σχοινόπρασο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε στη σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά.
Τις γυρίζουμε με τη λαβίδα προσεκτικά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ψηθούν καλά εξωτερικά, σχεδόν να μαυρίσουν και να μαλακώσει το εσωτερικό τους.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κόβουμε στη μέση με κοφτερό μαχαίρι.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα και τη λιώνουμε με πιρούνι.
Στο μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το πετιμέζι ροδιού, την κανέλα, το κύμινο, την πάπρικα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τους σπόρους ροδιού, τα καρύδια, περιχύνουμε με το μείγμα πετιμεζιού και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε βάζουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε φόρμα για να πάρει το σχήμα που θέλουμε και σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και γαρνίρουμε με σχοινόπρασο, σπόρους ροδιού και μαϊντανό.
Συνταγή : από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα