Επιστροφή στην καθημερινότητα του σχολείου με ομαλό τρόπο

Tips

Η περίοδος της πανδημίας είτε λίγο είτε πολύ έχει στοιχίσει σε όλους. Αυτοί όμως που πραγματικά επηρεάστηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό είναι οι μαθητές. Από την μια ημέρα στην άλλη αποχωρίστηκαν συμμαθητές και καθηγητές και βρέθηκαν μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Για άλλους η εικόνα αυτή ήταν περισσότερο οικεία και για άλλους όχι. Η πανδημία όμως σε συνδυασμό με την περίοδο των διακοπών καταστεί εξαιρετικά δύσκολη την επανένταξη των παιδιών στο σχολείο και την επιστροφή στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις τους. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου οι μαθητές έμειναν μακριά από τις σχολικές αίθουσες καλούνται να επιστρέψουν.

Το τέλος του καλοκαιριού ανέκαθεν άφηνε ανάμεικτα συναισθήματα καθώς ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με υποχρεώσεις δουλειές και μαθήματα. Η συγκεκριμένη περίοδος όμως με όλα όσα έχουν προηγηθεί γίνεται αυτόματα πιο δύσκολη.

Πως πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουν οι γονείς; Πως να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ενταχθούν στην πραγματικότητα; Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετικό χειρισμό ανάλογα με τις ανάγκες του.

Απομυθοποίηση των γεγονότων και ένταξη στην καθημερινότητα

Το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι γονείς και μετέπειτα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι να μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν πως επιστρέφουν σε ένα οικείο περιβάλλον και πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Το να εξηγήσεις σε ένα μικρό ή και μεγάλο παιδί πως μια πανδημία είναι ικανή να τα αλλάξει όλα, ακόμη και την καθημερινότητα σου, είναι εκ των πραγμάτων αρκετά δύσκολο.

Τα παιδιά στο σχολείο πέρα από υποχρεώσεις, μελέτη και ευθύνες καταφέρνουν να σχηματίσουν δυνατές φιλίες. Αυτές κατά βάση θα πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη που θα τα κάνουν να αναζητήσουν ξανά το σχολείο.

Η αποχή για μεγάλο χρονικό διάστημα από μια καθημερινή συνήθεια είναι αρκετά περίεργη και πόσο μάλλον για ένα παιδί. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί δεν θα πάει σήμερα στο σχολείο, γιατί δεν θα δει τους φίλους του και γιατί η σχολική αίθουσα έχει αντικατασταθεί με το δωμάτιο του.

Η πλειοψηφία των μαθητών πολλές φορές διαμαρτύρεται για τα πολλά μαθήματα και το πρωινό ξύπνημα όμως σίγουρα αν όχι σε όλους, σε πολλούς έχει λείψει αυτή η όμορφη καθημερινότητα. Η κατάσταση μέρα με την μέρα σταθεροποιείται και μετά από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι ήρθε η ώρα για επιστροφή στα θρανία.

Μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις που βοηθούν στην επιστροφή

Ο κάθε γονιός ξέρει τον χαρακτήρα του παιδιού του οπότε κατ’ επέκταση γνωρίζει και πως θα το κάνει χαρούμενο. Οι μικροί μαθητές απολαμβάνουν να βοηθάνε τους γονείς τους και πόσο μάλλον όταν κάτι τους αφορά.

Μην τους αφήνετε από έξω όταν ετοιμάζεστε να προμηθευτείτε την σχολική λίστα. Είναι ο βασικός και ο καλύτερος τρόπος ένα παιδί να καταλάβει πως επιστρέφει στο σχολείο. Ρωτήστε την δική του γνώμη για το ποια σχολική τσάντα του αρέσει καλύτερα και ποια κασετίνα θα ταίριαζε πάνω στο θρανίο του. Σβήστρες, μολύβια, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής και πολλά ακόμη που σίγουρα ένα παιδί ξέρει καλύτερα να τα διαλέξει.

Βοηθήστε το να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου, υπολογιστή ή μέσω μιας επίσκεψης με τους φίλους του για να συζητήσουν όλα όσα έγιναν το διάστημα που πέρασε.

Διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη ημέρα στο σχολείο και θέστε στόχους για την νέα χρονιά που έρχεται. Όλα τα παιδιά χρειάζονται κίνητρα και μόλις τα βρουν αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν.

Και τελευταίο αλλά σημαντικό, ξεκινήστε να μπαίνετε στη σχολική «ρουτίνα» αρκετές ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Βάλτε ξυπνητήρι, σηκωθείτε νωρίτερα το πρωί και αντίστοιχα κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδι.

Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά πολλά χρόνια της πιο τρυφερής τους ηλικίας τα αφιερώνουν μέσα σε μια σχολική αίθουσα για αυτό ‘‘παίζει’’ πολύ σημαντικό ρόλο το να έχουν χαρούμενες αναμνήσεις από τις ημέρες αυτές.

Νέα σχολική χρονιά, νέοι στόχοι

Κάθε νέο ξεκίνημα περιλαμβάνει ανησυχίες, προβληματισμούς και άγχος, είτε δημιουργικό είτε μη. Στην συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά και δεδομένου πως έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές, όλα αυτά δεν βοηθούν. Μερικές ωραίες συζητήσεις, θετικές σκέψεις και χαμόγελο θα κάνουν τις πρώτες τους ημέρες στο σχολείο, αλλά και την επιστροφή στην καθημερινότητα λίγο πιο όμορφες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !