Αlert για την κλιματική κρίση από την έκθεση της IPCC  

Tips

Η έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το 2023, δημοσιεύθηκε και τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Υπενθυμίζουμε ότι η IPCC είναι το επίσημο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που σκοπό έχει να προάγει την επιστημονική γνώση σχετικά με την κλιματική αλλαγή,  που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η έκθεση εγκρίθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε  στην Ελβετία με εκπροσώπους από 195 χώρες μέλη της IPCC.

Αυτή η  έκθεση αξιολόγησης θα αποτελέσει την κύρια επιστημονική βάση για την πρώτη παγκόσμια ανασκόπηση της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα τέλη του 2023.

Οι εκθέσεις της IPCC παρέχουν μια τακτική απογραφή των πιο προηγμένων γνώσεων. Αυτή η επιστημονική παραγωγή βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα και την κλιματική κρίση. Είναι επίσης θεμελιώδες για την ενημέρωση των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Το συμπέρασμα της έκθεσης αναφέρει ότι δυστυχώς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης κατά 1,1°C με πρωτοφανή ρυθμό.

Όποια και αν είναι τα σενάρια εκπομπών, η IPCC εκτιμά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φτάσει τους 1,5°C μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Ο περιορισμός αυτής της θέρμανσης στους 1,5°C και 2°C θα είναι δυνατός μόνο με την επιτάχυνση και την εμβάθυνση της μείωσης των εκπομπών τώρα αφενός με μείωση των καθαρών παγκόσμιων εκπομπών CO 2 στο μηδέν και αφετέρου να μειώσει σημαντικά τις άλλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η έκθεση της IPCC, που δημοσιεύθηκε μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντάς μας την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών μας, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την υπέρβαση του 1,5 βαθμού θέρμανσης και τους κλιματικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό.

Η μόνη λύση είναι σε εθνικό επίπεδο κάθε χώρας η επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 55% των ευρωπαϊκών εκπομπών έως το 2030, όπως θεσπίστηκε τελευταία με την γαλλική προεδρία.

Σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να προχωρήσουμε γοργά στην έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα και να θεσπιστούν ενέργεια που θα εγκριθούν στην επόμενη συνάντηση COP28στο Ντουμπάι.

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει την αύξηση των κινδύνων με καύσωνες, ακραίες βροχοπτώσεις, ξηρασίες, τήξη της κρυόσφαιρας, αλλαγή στη συμπεριφορά πολλών ειδών, δυσκολία στην καλλιέργεια της γης και στο βάθος του τούνελ παρουσιάζεται ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης.

Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τότε οι κλιματικοί και μη κλιματικοί κίνδυνοι θα επιδεινωθούν και θα πολλαπλασιαστούν, καθιστώντας τη διαχείρισή τους πιο περίπλοκη και δύσκολη.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !