Αλλάζουμε μέγεθος πιάτων και αδυνατίζουμε

Tips

Το μέγεθος των πιάτων μας είναι ίσως αυτό που μας κάνει να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού … χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Κάποια πιάτα που επιλέξαμε γιατί μας άρεσαν πολύ… ίσως από πλευράς χρώματος, σχήματος, είτε επειδή η τάση της εποχής «θέλει» μεγάλα πιάτα, μας παρέσυραν να μην αξιολογήσουμε τόσο το μέγεθός, που ήταν μεγαλύτερο του συνηθισμένου. Πέσαμε σε παγίδα… γιατί βέβαια δεν θέλαμε μεγάλα πιάτα με λίγο φαγητό.

Ας ξεχάσουμε αυτά τα πιάτα, στην πιατοθήκη μας ή ας τα χρησιμοποιήσουμε σαν sous plat. Παράλληλα φροντίζουμε να προμηθευτούμε πιάτα που έχουν μικρότερο μέγεθος …όπως παλιά.

Ας είναι το μυστικό μας, για να μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας, μειώνοντας δραστικά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Μια πρόσφατη μελέτη, μόλις αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα πολύ απλό μυστικό, που μας επιτρέπει να χάσουμε βάρος αβίαστα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια και άγχος.

Μόλις δημοσιεύτηκαν στοιχεία της μελέτης στην έγκριτη Journal of the Association for Consumer Research, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell.

Η ανάλυση από 56 μελέτες αφορούσαν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το μέγεθος των πιάτων, που χρησιμοποιούμε και την ικανότητα ελέγχου της ποσότητας, αλλά και της συγκράτησης μας, ειδικά όταν επιλέγουμε γεύσεις από ένα μπουφέ.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι η μείωση του μεγέθους των πιάτων στο μισό, θα μειώσει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε κατά μέσο όρο περίπου 30%.

Επιστήμονες συμφώνησαν στην διαπίστωση ότι όταν βάζουμε την ίδια μερίδα σε διαφορετικά πιάτα, ο εγκέφαλος θα λάβει υπόψη του το πιάτο για να εκτιμήσει τον όγκο του φαγητού.

Εάν λοιπόν σερβίρουμε το φαγητό σε ένα μικρότερο πιάτο που εμφανίζεται γεμάτο, παίρνει το μήνυμα ότι η ποσότητα είναι μεγάλη και αρκείται σε αυτήν … ενώ στην πραγματικότητα η ποσότητα είναι λίγο παραπάνω από τη μισή.

Το μυστικό αυτό βασίζεται σε μια οπτική ψευδαίσθηση, που ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να έχει την αίσθηση ότι τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα, παρά τη μείωση της μερίδας, ενώ το πιάτο εξακολουθεί να είναι γεμάτο.

Έτσι το στοίχημα πέτυχε αφού σε μικρότερα πιάτα μειώνουμε την πρόσληψη των θερμίδων κατά 30%.

Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια χυμών, κρασιού αλλά και cocktail.

Ξεχνάμε λοιπόν τη τάση που θέλει μεγάλα ποτήρια. Χρησιμοποιούμε μικρότερα οπότε μειώνεται η ποσότητα αναψυκτικών ή αλκοόλ τουλάχιστον κατά 23%…

Επιλέγουμε ψηλά και στενά ποτήρια, παρά τα φαρδιά ακόμα και αν είναι χαμηλότερα.

Υπάρχει μια ακόμα διαπίστωση των ψυχολόγων. Όσο πιο λεπτό ή εκλεπτυσμένο είναι το ποτήρι, τόσο μειώνεται η επιθυμία για περισσότερο ποτό, γιατί υποσυνείδητα μετράμε ποτήρια. Οπότε μήπως θα ήταν χρήσιμο τρικ για να μειώσουμε την κατανάλωση του αλκοόλ…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα ειδικά ποτήρια, για κάθε είδος κρασιού, η ποσότητα που βάζουμε αντιστοιχεί στο ¼ του όγκου του, για να υπάρχει περιθώριο περιδίνησης και μεγαλύτερης απόλαυσης του μπουκέτου των αρωμάτων και της γεύσης του…

Επίσης σε ότι αφορά τη συγκράτησή μας όταν βρισκόμαστε για brunch ή για ένα buffet dinner στις ΗΠΑ, που μαστίζονται από την παχυσαρκία βρήκαν ένα έξυπνο μέτρο αναστολής της πολυφαγίας. Στο ταμείο ζυγίζουν το πιάτο και χρεώνουν επιπλέον χρήματα για το επιπλέον βάρος. Το μέτρο έχει πετύχει πάντως.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !