Στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης βρίσκεται το οινοποιείο μουσείο Βενετσάνου, που λειτουργούσε από το 1949. Η θέα στην Καλντέρα πανοραμική, στην ήσυχη μεριά της Σαντορίνης.
Εδώ απολαύσαμε τις τοπικές γεύσεις με κρασιά γηγενών ποικιλιών. Κάναμε και γευστική δοκιμή των κρασιών που έδεναν αρμονικά με γεύσεις τοπικές που ενθουσιάζουν.
Οι ντοματοκεφτέδες από τους ωραιότερους που έχω δοκιμάσει και τα κρασιά ποιητικά ξεχώρισα την Σαντορίνη, το Νυχτέρι και την κόκκινη Μανδηλαριά.
Η επίγευση του βισάντο αξέχαστη…
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Από το Οινοποιείο Βενετσάνου, Μεγαλοχώρι Σαντορίνης
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης, ψιλοκομμένα ή 1 κιλό ώριμες και σφιχτές ντομάτες
3-4 ξερά λευκά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα και το πράσινο μέρος
Μισό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Ψιλοκόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι τις ντομάτες.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις ντομάτες, τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι αφήνοντας να μαραθούν για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το δυόσμο, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε το αλεύρι όσο πάρει μέχρι να έχουμε ένα χυλό μέτριο.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το χυλό και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από 2-3 λεπτά από κάθε μεριά.
Μόλις γίνει η μια πλευρά γυρίζουμε προσεκτικά να τηγανιστεί και η άλλη.
Σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε τους ντοματοκεφτέδες για να «κρατήσουν» το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τους ντοματοκεφτέδες όπως είναι ζεστοί.