Aμυγδαλόπαστα Παρνασσού 

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Παραδοσιακή γεύση της Αμφίκλειας

Η Αμφίκλεια είναι μια όμορφη πολιτειούλα, αμφιθεατρικά κτισμένη στις ΒΔ πλαγιές του Παρνασσού. Μια μεγάλη πλατεία με πλατάνια, πέτρινες βρύσες, σπίτια με πελεκητή πέτρα, ένα μουσείο άρτου καταπληκτικό, αυλές λουλουδιασμένες με όλων των ειδών τα χρυσάνθεμα,  άλλωστε βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου.

Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας

Η αμυγδαλόπαστα είναι το γλυκό της γιορτής, που μας ετοίμασε η κυρία Γιούλα Ζυγούρου, του ξενοδοχείου Λεωνίδας.

Τα κοντοσούβλια, οι γάστρες, οι προβατίνες και οι πίτες είναι νόστιμες και ευρηματικές, αφού γίνονται με πολλούς τρόπους.

Ζητήσαμε τη συνταγή της αμυγδαλόπαστας, που είναι αρκετά εύκολη, έτσι να μοιραζόμαστε μαζί σας τη γεύση της. Όπως φτιάχνουν την αμυγδαλόπαστα έτσι ακριβώς φτιάχνουν και την καρυδόπαστα αντικαθιστώντας τα αμύγδαλα με τα καρύδια.

Δοκιμάσαμε την αμυγδαλόπαστα χωρίς σιρόπι και μας άρεσε πολύ, άρα έχετε και μια ακόμα εναλλακτική που θα μοιάζει περισσότερο σαν κέικ.

Η επιλογή δική σας.

Αμυγδαλόπαστα Αμφίκλειας

Από την Γιούλα Ζυγούρου, ξενοδοχείο Λεωνίδας, Αμφίκλεια

Υλικά

Η ξακουστή μαγείρισσα Γιούλα Ζυγούρου

20 αυγά

2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική

350 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα στεγνά ή καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα

20 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.γ. σόδα

1/3 φλιτζανιού κονιάκ

Για το ταψί

2 κ.σ. βούτυρο

Λίγο σιμιγδάλι

Για το φινίρισμα

Ολόκληρα αμύγδαλα

Για το σιρόπι

Ζάχαρη (την υπόλοιπη)

Νερό

5-6 φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια

Τρόπος παρασκευής

Σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με 20 κουταλιές ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.

Ρίχνουμε την μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και την ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι κοσκινισμένο και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και την ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

Προσθέτουμε και το μείγμα του κονιάκ στο μείγμα με το σιμιγδάλι.

Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα του γλυκού στο ταψί και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό μας, χωρίς να το σκεπάσουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη υπόλοιπη ζάχαρη και την μετράμε με ένα ποτήρι, γιατί όση ζάχαρη βάλουμε τόσα ποτήρια νερό θα βάλουμε για το σιρόπι.

Προσθέτουμε και 5-6 φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια αν δεν έχουμε.

Το βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι, ανακατεύοντας.

Όπως είναι καυτό το σιρόπι το ρίχνουμε στο γλυκό μας που είναι κρύο.

Αφήνουμε να κρυώσει και τότε το κόβουμε σε κομμάτια.

Διακοσμούμε με ολόκληρα αμύγδαλα.

Ο Παρνασσός πηγαίνοντας προς την Αμφίκλεια

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !