Τάρτα ελληνικών τυριών

Τα μυστικά των Chef

Η νοστιμιά της «ξεχειλίζει»

Το φθινόπωρο θέλει γεύσεις θαλπωρής… ότι καλύτερο λοιπόν μια τάρτα με ελληνικά τυριά ΠΟΠ, με πινελιά ρουστίκ από το καπνιστό μετσοβόνε και το κασέρι. Το βούτυρο εκλεκτό και το πράσο χαρίζει αυτή την αρμονία που εξισορροπεί την λιπαρότητα των τυριών και του βούτυρου. Όλα τα προϊόντα εκλεκτά της Ηπειρώτικης γης, που ο Τάσσος Τόλης, πρωτοπόρος executive chef,  λόγω καταγωγής προβάλει την κουζίνα της Ηπείρου, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Δίπλα στην τάρτα ένα κρασί από τη Ζίτσα «δένει» αρμονικά και ταξιδεύουμε στη όμορφη γη των πέτρινων γεφυριών, των αρχοντικών με πέτρα και ξύλο που ξεπροβάλουν σε μια φύση μοναδικής ομορφιάς και καθαρότητας του περιβάλλοντος.

Το σίγουρο είναι ότι αξίζει μια απόδραση στην Ήπειρο των χρωμάτων, της ομορφιάς και των γεύσεων.

Τάρτα ελληνικών τυριών

Από τον Τάσσο Τόλη, executive chef, επίτιμο Πρόεδρο του Chef’s Club

Υλικά για 6 άτομα

Για τη ζύμη

Ο Τάσσος Τόλης, executive chef, επίτιμος Πρόεδρος του Chef’s Club

2 φλιτζάνια αλεύρι, κοσκινισμένο

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο

1 αυγό

2 κ.γ νερό

λίγο αλάτι

 

Για τη γέμιση

100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

300 γρ. κασέρι ΠΟΠ, χοντροτριμμένο

300 γρ. μετσοβόνε ΠΟΠ, χοντροτριμμένο

500 γρ. πράσα καθαρισμένα και λεπτοκομμένα

30 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.γ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 αυγά

1 φλιτζάνι γιαούρτι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά διαδοχικά αρχίζοντας από το αλεύρι.

Ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι και φτιάχνουμε μια μπάλα.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μπέικον.

Προσθέτετε το πράσο και αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν καλά χωρίς όμως να ροδίσουν.

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το δυόσμο. Ρίχνουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε καλά, αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Χτυπήστε το γιαούρτι με τα αυγά και προσθέτουμε το μείγμα στη γέμιση ανακατεύοντας καλά.

Ετοιμάζουμε τη τάρτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Πάνω στον πάγκο που έχουμε αλευρώσει ελαφρά, ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη τη ζύμη σε ένα χοντρό και στρογγυλό φύλλο πάχους 1 εκατοστού.

Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη, στη βάση και ολόγυρα.

Ρίχνουμε τη γέμιση και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά την τάρτα σκεπασμένη με λαδόκολλα.

Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η τάρτα.

Αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να «σταθεί» και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε την τάρτα δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα.

Το περίφημο Ηπειρώτικο γεφύρι της Πλάκας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !