Ασφαλές πλύσιμο για φρούτα και λαχανικά

Tips

Αν τα φρούτα και τα λαχανικά που προμηθεύεστε δεν είναι βιολογικής γεωργίας, πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίζετε γιατί λόγω των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται οι καρποί ή τα λαχανικά καλύπτονται από στρώσεις φυτοφαρμάκων…

Αν νομίζετε ότι περνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από το νερό για λίγο απαλλάσσονται από τα λιπάσματα είστε γελασμένοι…

Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να τα πλύνουμε αποτελεσματικά;

Θα πρέπει κάθε φορά να επιμένουμε σε ένα καλό πλύσιμο με τα μυστικά που θα σας αποκαλύψουμε.

Πρώτο λάθος

Τα περνάμε κάτω από τη βρύση… άχρηστο εντελώς … και μετά

Δεύτερο λάθος

Τα πλένουμε με ένα βουρτσάκι ή σφουγγάρι με κάποιο υγρό σαπούνι, κυρίως αυτό τον πιάτων.

Για να απαλλαγούν τα φρούτα και τα λαχανικά από τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να τα βάλουμε μέσα στη γούρνα του νεροχύτη, αφού την καθαρίσουμε και να την γεμίσουμε με νερό κατά 90% και προσθέσουμε ξύδι σε ποσοστό 10%.

Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε μια φορά ακόμα τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Τα ξεφλουδίζουμε και τα απολαμβάνουμε είτε ωμά ή μαγειρεμένα.

Άλλη επιλογή είναι το χοντρό αλάτι ή η μαγειρική σόδα.

Βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ανά 1 λίτρο νερό.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από το 70% των φυτοφαρμάκων;

Aν πρόκειται για μήλα, αγγούρι, αχλάδια, κολοκυθάκια και λαχανικά με χοντρή φλούδα τότε γεμίζουμε τη γούρνα με το εξής διάλυμα:

1 λίτρο νερό

100 ml λευκό ξύδι

3 κ.σ μαγειρική σόδα

Δεύτερη επιλογή

1 λίτρο  νερό

100 ml χυμό λεμονιού

3 κ.σ. κουταλιές της σούπας χοντρό μαγειρικό αλάτι.

Αφήνουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά να μουλιάσουν για μισή ώρα και μετά τα βουρτσίζουμε με βούρτσα και τα ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό τρεχούμενο.

Τα σκουπίζουμε με πετσέτα και μπορούμε να τα καταναλώσουμε.

Πώς πλένουμε τα κεράσια και τα berries;

Τα berries, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα κράνα, τα μύρτιλα αλλά και τα κεράσια που δέχονται πολλά φυτοφάρμακα δεν αντέχουν να τα μουλιάσουμε στην γούρνα με ξύδι ή σόδα.

Έτσι απαραίτητα πρέπει να επιλέγουμε βιολογικής καλλιέργειας, είναι σίγουρα πιο ακριβά, αλλά είναι περισσότερο ασφαλή.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !