Αποτοξίνωση ήπατος … και αδυνάτισμα

Tips

Το συκώτι είναι από τα βασικότερα όργανα του σώματός μας. Ρόλος του είναι το φιλτράρισμα, η αποθήκευση και ο καθαρισμός του οργανισμού. Αν λοιπόν για κάποιους λόγους δεν λειτουργεί κανονικά ή πιέζεται από λίπος, τότε η αύξηση βάρους είναι γεγονός.

Ποιες τροφές πρέπει να προτιμάμε για να βοηθήσουμε το συκώτι μας να αποτοξινωθεί;

Aς μην ξεχνάμε ότι το stress, η ρύπανση, η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και άλλοι παράγοντες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του συκωτιού μας. Βέβαια ξεχνάμε ότι είναι το βασικό όργανο που εμπλέκεται στην πέψη λιπών. Όταν λοιπόν η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη και οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε το συκώτι δυσκολεύεται, παράγει και αποθηκεύει λίπος. Έτσι οι τοξίνες συσσωρεύονται και η λειτουργία επιβραδύνεται… Προκαλείται αύξηση βάρους και συνεπακόλουθο είναι οι καρδιαγγειακές και ηπατικές παθήσεις που φθάνουν ακόμα και στην κίρρωση.

Η αποτοξίνωση θα βοηθήσει το συκώτι να ανακτήσει τη δυναμική του, να επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια βάρους.

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες εποχές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας;

Η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα με αποκορύφωση τις γιορτές έχουμε την τάση να φορτώνουμε τον οργανισμό με τοξίνες και λιπαρά. Η αποτοξίνωση βοηθά το συκώτι που έχει καταπονηθεί όλη αυτή την περίοδο, πραγματικά να αναγεννηθεί.Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε για την αποτοξίνωση αυτή.

Περιορίζουμε το αλκοόλ, τον καφέ, τον καπνό, τα λιπαρά, τα γλυκά, τα αλμυρά και τις επεξεργασμένες τροφές.

Προτιμάμε φρούτα, λαχανικά περισσότερο ωμά, ώστε να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά τους στοιχεία και την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Θα πρέπει να πίνουμε όλη την ημέρα τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα καθώς και αφεψήματα βοτάνων προκειμένου να είμαστε πολύ καλά ενυδατωμένοι.

Ο αραιωμένος φρέσκος χυμός λεμονιού είναι ό,τι καλύτερο επίσης.

Ποιες είναι οι τροφές που θα βοηθήσουν περισσότερο την αποτοξίνωση και την ενδυνάμωση του συκωτιού μας;

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος. Μπορείτε να το πίνετε μέχρι τις 18.οο μ.μ. γιατί είναι διεγερτικό.

Λεμόνι

Μπορείτε να πίνετε το χυμό λεμονιού με χλιαρό ή δροσερό νερό είναι πολύ καλό. Επίσης μπορείτε να το βάζετε σε όλες τις τροφές από το κρέας και το ψάρι μέχρι τα λαχανικά.

Γκρέιπφρουτ

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος.

Μαύρο ραπάνι

Αυξάνει την έκκριση χολής και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη αποβολή τοξινών

Τα αμύγδαλα και οι σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φώσφορο, που είναι ορυκτό άλας και διασπά τα λίπη.

Γαϊδουράγκαθο σε χάπια ή σταγόνες

Το γαϊδουράγκαθο είναι ότι καλύτερο στην αποβολή τοξινών. Η θεραπεία του διαρκεί από 20-30 ημέρες και η ημερήσια δόση είναι 140-210 mg τρεις φορές την ημέρα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !