Ασουρέ αυθεντικό

Tips

Tο ασουρέ ή Βαρβάρα ένα γλυκό υπερτροφή. Λέγεται και γλυκό  του Νώε, γιατί περιέχει σιτάρι και μια παλέτα από ζωοφόρους καρπούς. Είναι διαδεδομένο όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εκτιμάται τόσο από τους χριστιανούς, όσο και από τους μουσουλμάνους.

Θεωρείται από τα αρχαιότερα και πιο θρεπτικά γλυκά αφού χαρίζει ζωή, όπως πιστεύεται. Το ωραιότερο το απολαύσαμε στην Κωνσταντινούπολη, στο περίφημο ζαχαροπλαστείο Sutis 1953, εποπτεύοντας την κίνηση στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της πόλης.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Μούλιασμα 8 ώρες / Εύκολο

Ασουρέ αυθεντικό

Από το περίφημο ζαχαροπλαστείο Sutis 1953, Πλατεία Ταξίμ, Κωνσταντινούπολη   

Υλικά για 6-8 άτομα

500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο

4 κ.σ. σταφίδες

4 κ.σ. δαμάσκηνα ή βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα

3 κ.σ. ταχίνι ή μέλι

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Ξύσμα από μισό λεμόνι

2 κ.σ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό

2 κ.σ. καρύδια, χοντροσπασμένα

3 κ.σ. φουντούκια, χοντροσπασμένα

1 κ.σ. σουσάμι

½ κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη

Για το φινίρισμα

4 κ.σ. ρόδι

4 κ.σ. καρύδα, τριμμένη

4 κ.σ. φουντούκια, ψιλοσπασμένα

4 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα κρύο νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά.

Ξεπλένουμε το σιτάρι και το στραγγίζουμε.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και κατά τη διάρκεια του βρασμού το ξαφρίζουμε καλά για 5 λεπτά, με τρυπητή κουτάλα.

Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, το βερίκοκο, το ταχίνι, την κανέλα και το ξύσμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι.

Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά για 3-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί ένας χυλός.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Ρίχνουμε την καρυδόψιχα, τα φουντούκια, το σουσάμι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε σε μπολ.

Πασπαλίζουμε το μπολ κατά σειρά με το φιστίκι, την καρύδα, το ρόδι και το φουντούκι.

Σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !