Crème Brûlée με πινελιές πορτοκαλιού

Τα μυστικά των Chef

Ένα γλυκάκι λαχταριστό για όλες τις ώρες που αρέσει πολύ. Η crème Brûlée έχει τη δική της ιστορία. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία της είναι το 1691 στο βιβλίο μαγειρικής του Francois Massialot. Αργότερα όμως ο ίδιος της άλλαξε το όνομα σε crème anglaise, αγγλική κρέμα. Πάντως είναι το γλυκάκι που την πατρότητά του διεκδικούν η Αγγλία και η Ισπανία, που καθιέρωσε μια άλλη εκδοχή της κρέμας, τη γνωστή κρέμα καταλάνα.

Πάντως η προφορά της κρέμας είναι παραποιημένη εντελώς η σωστή λοιπόν είναι κρέμα μπρυλέ και όχι μπρουλέ….αυτά για τη σωστή ετυμολογία του ονόματος.

Crème Brûlée

με πινελιές πορτοκαλιού

 Από το βραβευμένο εστιατόριο Fleur de Sel, Maintal, Φραγκφούρτη  

 Υλικά για 6 άτομα

12 αυγά

500 γρ. κρέμα γάλακτος

500 γρ. φρέσκο πλήρες γάλα

1 στικ βανίλιας

Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Αιθέριο έλαιο ή άρωμα πορτοκαλιού

80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για το φινίρισμα

Φρουτάκια

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το στικ βανίλιας και τη μισή καστανή ζάχαρη.

Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσουν στο σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και σχίζουμε τη βανίλια, ρίχνοντας ξανά τους σπόρους στο μείγμα και χτυπάμε καλά με το σύρμα.

Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το καυτό μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας ανάλαφρα συνεχώς και προσέχοντας να μην κάνει αφρό.

Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και το άρωμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120ο C και  βάζουμε πάνω στη σχάρα ένα βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζουμε σχεδόν μέχρι τη μέση με νερό.

Γεμίζουμε με την κρέμα πυρίμαχα σκεύη, τα βάζουμε στο ταψί με το νερό.

Ψήνουμε για 40 λεπτά και βγάζουμε προσεκτικά τις κρέμες από το φούρνο.

Τις αφήνουμε να «σταθούν» για 30 λεπτά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κάθε κρέμας με ζάχαρη.

Με το καμινέτο καίμε τη ζάχαρη και διακοσμούμε με φρουτάκια.

Μικρά μυστικά

Αν δεν έχουμε φλόγιστρο δεν πειράζει μπορούμε να τις βάλουμε στο γκριλ για να καεί η ζάχαρη.

Αν θέλουμε στις κρέμες πριν τις βάλουμε στο ψυγείο μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες εσπρέσσο ή χυμό φράουλας για extra γεύση, αντί του πορτοκαλιού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !