Πώς θα μειώσουμε το λογαριασμό του ηλεκτρικού;

Tips

Κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός τoυ ηλεκτρικού, εκνευριζόμαστε και ψάχνουμε τρόπους να μετριάσουμε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέβαια οι αυξήσεις είναι μεγάλες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε με κάποιες κινήσεις να αλλάξουμε κάποια δεδομένα προς όφελός μας.

Κάνουμε άμεσα αίτηση για νυχτερινό τιμολόγιο αν δεν έχουμε. Έτσι μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα γιατί θα λειτουργεί το πλυντήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και κάποιες άλλες συσκευές.

Συμβουλές για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος

Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Συντηρούμε και ρυθμίζουμε σωστά το κλιματιστικό ή τα ηλεκτρικά σώματα. Είναι κοστοβόρο να βάζουμε το κλιματιστικό στους 30ο C και να γυρνάμε στο σπίτι με κοντομάνικο… Η θερμοκρασία που πρέπει να το ρυθμίζουμε είναι 19-20ο C και το καλοκαίρι ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 26-27ο C. Δεν είναι έξυπνο και οικολογικό άλλωστε να δημιουργούμε συνθήκες ψύχους και να σκεπαζόμαστε με κουβέρτα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον θερμοστάτη για τη θέρμανση. Τον αφήνουμε μόνιμα γύρω στους 20ο C.

Κάνουμε συχνά απόψυξη στο ψυγείο μας.

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Σιδερώνουμε οικονομικά, βάζοντας ένα αλουμινόχαρτο κάτω από τη θήκη της σιδερώστρας.

Χρησιμοποιούμε έξυπνα το πλυντήριο ρούχων στα οικονομικά προγράμματα, απορρίπτοντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αν αντί για 60οC κατεβάσουμε τη θερμοκρασία στους 40οC, τότε μπορεί να έχουμε οικονομία 60-80 ευρώ το χρόνο

Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Όταν είναι stand by σπαταλούν ενέργεια.

Αφαιρούμε από τη πρίζα το φορτιστή του κινητού, τους φορτιστές μπαταριών, την καφετιέρα κλπ.

Kλείνουμε το laptop, το βγάζουμε από την πρίζα.

Κλείνουμε το φως όταν φεύγουμε από το δωμάτιο ή το σπίτι.

Είναι προτιμότερο για οικονομία να κλείνουμε την τηλεόραση από το διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο γιατί όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής καταναλώνει μικρή ποσότητα ρεύματος.

Δραστικές λύσεις, για τη μείωση του ρεύματος

Οι προτεινόμενες λύσεις απαιτούν κάποιες επενδύσεις, αφού τα χρήματα, θα τα πάρουμε πίσω από τη μειωμένη κατανάλωση του ρεύματος.

Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες σε όλους τους χώρους με λαμπτήρες τύπου LED.

Κάνουμε εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Η ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού με την χρήση ηλιακού υπολογίζεται στο 60%. Έτσι θα γλιτώνουμε 150-200 ευρώ το χρόνο.

Εξοπλίζουμε το σπίτι μας με συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ανήκουν στις κατηγορίες Α+, Α++ ή και Α+++ μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 50% ή και περισσότερο.

Συσκευές ενεργοβόρες είναι το στεγνωτήριο, το πιστολάκι, η ηλεκτρική σκούπα, το ηλεκτρικό σίδερο οπότε προσέχουμε όταν αγοράζουμε την ενεργειακή απόδοση τους.
Αλλάζουμε τα παλιά μας κλιματιστικά

Συγκρίνουμε τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και αλλάζουμε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αν χρειαστεί.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !