Οι ιώσεις έρχονται… χτυπάμε τα μικρόβια στην «έδρα» τους

Tips

Οι μικροοργανισμοί είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και χρειάζονται όλοι προσοχή από τους πιο αθώους που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα μέχρι τον κορωνοϊό και μύκητες που οδηγούν στον θάνατο.

Αυτά τα μικρόβια θα πρέπει να τα χτυπήσουμε στον τόπο που φωλιάζουν … μέσα στην έδρα τους.

Ποια όμως είναι τα μέρη που συνήθως συχνάζουν;

Στο κινητό μας

Τελευταίες έρευνες στη μετά covid εποχή αναφέρουν ότι το κινητό μας τηλέφωνο είναι 500 φορές πιο ακάθαρτο από τη λεκάνη της τουαλέτας…. Το προτιμούν οι στρεπτόκοκκοι, οι σταφυλόκοκκοι αλλά και η σαλμονέλα.

Ακούγεται περίεργο αλλά σκεφθείτε πόσες φορές την ημέρα το χρησιμοποιείτε και που το αφήνετε. Στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, σε τραπέζια καφέ, εστιατόρια. Πόσες φορές το πιάνετε με βρώμικα χέρια.

Για να γλυτώσουμε πλένουμε συχνά τα χέρια μας και καθαρίζουμε με υγρά μαντηλάκια όσο πιο συχνά μπορείτε το τηλέφωνό σας.

Στον υπολογιστή

Στις μέρες μας ο υπολογιστής είναι προέκταση των χεριών μας, όπως λέει μια φίλη μου. Αρκετές ώρες τις ημέρας περνάμε αγγίζοντας το πληκτρολόγιό του αλλά και το ποντίκι του.

Με υγρά μαντηλάκια περνάμε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο και φροντίζουμε πριν χρησιμοποιήσουμε το πληκτρολόγιο να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας. Εννοείται ότι δεν τρώμε πληκτρολογώντας… κακή συνήθεια που ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων.

Οι λαβές της πόρτας και τα κουμπιά του ασανσέρ

Τα χερούλια της πόρτας και τα κουμπιά του ασανσέρ είναι φορείς μετάδοσης μικροβίων. Αν μάλιστα θέλετε να πάτε σε τουαλέτα εκτός σπιτιού τότε πιάνουμε το χερούλι με ένα χαρτομάντηλο που πετάμε αμέσως. Το ίδιο σύστημα κάνουμε και με τα κουμπιά του ασανσέρ. Στο εξωτερικό έχουν υποχρεώσει τα δημόσια κτήρια να έχουν τοποθετήσει χάλκινες αντιβακτηριδιακές λαβές στις πόρτες. Σε αυτές τις λαβές τα μικρόβια έχουν ζωή 30 λεπτών…

Η καφετιέρα

Σύμφωνα με μελέτη Iσπανών επιστημόνων το σημείο που βάζουμε την κάψουλα μπορεί να έχει μέχρι 50 στελέχη βακτηριδίων και μικροβίων που κάποια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Μόλις λοιπόν φτιάχνουμε τον καφέ μας καθαρίζουμε και πλένουμε την καφετιέρα. Ειδικά το σημείο της κάψουλας και το καλαθάκι της… από εκεί διασπείρονται σε όλο το μηχάνημα.

Το ψυγείο

Η κουζίνα είναι το αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού για τα μικρόβια και το ψυγείο μια από τις φωλιές τους. Πρέπει λοιπόν να το πλένουμε τακτικά με νερό και σαπούνι και να το σκουπίζουμε καλά ώστε να μην υπάρχει υγρασία. Ελέγχουμε επίσης τις ημερομηνίες και την κατάσταση των τροφίμων. Αυτό θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Το συρτάρι λαχανικών και το σημείο που βάζουμε τυριά και αλλαντικά είναι τα πλέον επικίνδυνα.

Η οδοντόβουρτσα

Εστία μικροβίων αφού βρίσκεται στην τουαλέτα.

Την πλένουμε πολύ τακτικά και την αλλάζουμε κάθε μήνα. Μην αφήνετε να παλιώσει θα το μετανιώσετε… Υπάρχουν οδοντόβουρτσες που έχουν το δικό τους κάλυμμα προστασίας. Προτιμείστε αυτές.

Η τσάντα

Η τσάντα μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε μικρόβια όλη την ώρα. Την αφήνουμε σε κοινόχρηστα μέρη, Από το τραπέζι και το πάτωμα μέχρι το κάθισμα του ταξί.
Προσοχή λοιπόν την καθαρίζουμε συχνά μέσα και έξω και υπάρχουν ειδικά άγκιστρα για να κρεμάμε τις τσάντες μας δίπλα στο τραπέζι αντί να την αφήνουμε σε καρέκλες ή το πάτωμα.

Προσέχουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !