Δίπλες της θείας Σοφίας

Τα μυστικά των Chef

Οι δίπλες έχουν τη δική τους ιστορία…

Οι δίπλες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που εθιμικά συνδέθηκε με τη γέννηση του Χριστού.

Απαραίτητο γλύκισμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το σχήμα τους θυμίζει το «σπάργανο» που ήταν τυλιγμένος ο Χριστός μόλις γεννήθηκε φέρνοντας μαζί του την ελπίδα.

Παρασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά κάθε περιοχή δίνει το δικό της σχήμα και προσθέτει στην ζύμη ή στο πασπάλισμα τα δικά της τοπικά προϊόντα.

Σε άλλες περιοχές χρησιμοποιούν πορτοκαλοχυμό, σε άλλες μαστίχα και για το πασπάλισμα χρησιμοποιούν καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης μέχρι και ψιλοκομμένα κάστανα, μέλι ή πετιμέζι, ζάχαρη, κανέλλα ή μίγματα αρωματικών μπαχαρικών.

Νοσταλγικές αναμνήσεις με  την αγαπημένη θεία Σοφία, να μας φέρνει, την παραμονή των Χριστουγέννων, βουναλάκια από δίπλες και οι επιδρομές μου συχνές κυρίως «για αρπαγή» καρυδιών από την κορυφή…

diples

Δίπλες της θείας Σοφίας

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 αυγά

2 κ.σ. ζάχαρη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού

2 κ.σ. σόδα

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Μισό ποτήρι μέλι ανθέων

Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα ποτήρι διαλύουμε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού, την σόδα ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

Σε μια λεκάνη βάζουμε μέρος της ποσότητας του αλευριού και ρίχνουμε το ελαιόλαδο χτυπώντας ελαφρά στο μίξερ.

Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας ελαφρά και αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα της σόδας και το αλάτι. Συμπληρώνουμε όσο αλεύρι «πάρει».

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή.

Την αφήνουμε για 1 ώρα να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος.

Αμέσως μετά στη ζύμη ρίχνουμε την μαστίχα και τη ζυμώνουμε μια φορά ακόμα να πάει παντού και να πλημμυρίσει αρώματα…

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και με το ξυλίκι ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο.

Με τη ροδέλα κόβουμε το φύλλο σε σχήματα που επιλέγουμε.

Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο, που αλλάζουμε μόλις μαυρίσει και τυλίγουμε τις δίπλες με πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο.

Με τρυπητή κουτάλα βουτάμε τις δίπλες στο σιρόπι και αμέσως μετά πασπαλίζουμε με κανέλα, τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα.

Δίπλες μούρλια … και αρώματα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !