Έχετε διαλέξει το σωστό αντηλιακό για το δέρμα σας;

Tips

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό για να προστατευτούμε σωστά από τις καυτές ακτίνες του ήλιου. To αντηλιακό είναι ανάλογο με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την συχνότητα έκθεσής σας στον ήλιο και βέβαια την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Εννοείται ότι θα πρέπει να προσέξουμε την σύνθεσή του για τυχόν αλλεργιογόνες ουσίες. Ας μην ξεχνάμε να επιλέγουμε αντηλιακό που είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

 Ένα πολύ ευαίσθητο δέρμα δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο, όπως και το δέρμα  με ουλές, ροδόχρου ακμή. Τα δέρμα με πολλές ελιές και κηλίδες πρέπει να εκτίθενται με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δέρματος που ταξινομούνται ανά φωτότυπο από τον πιο αδύναμο, τον ανοιχτό τόνο δέρματος έως τον υψηλότερο, το σκούρο τόνο δέρματος. Οι σκούρες αποχρώσεις του δέρματος ανέχονται καλύτερα τον ήλιο από τα ανοιχτόχρωμα δέρματα. Ο φωτότυπος 0 αντιστοιχεί σε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα, οπότε η έκθεσή του αποθαρρύνεται εντελώς.

Ο φωτότυπος 1 αντιστοιχεί σε πολύ ανοιχτό, λευκό δέρμα, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, μπλε ή πράσινα μάτια. Αυτά τα δέρματα καίγονται εύκολα στον ήλιο και κοκκινίζουν. Η έκθεση πρέπει να ελέγχεται με υψηλή αντηλιακή προστασία.

– Ο φωτότυπος 2 αντιστοιχεί σε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθό ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά, το δέρμα καίγεται εύκολα και μαυρίζει ελαφρά. Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας πρέπει να είναι υψηλός.

– Ο φωτότυπος 3 αντιστοιχεί σε μαυρισμένο δέρμα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά, το δέρμα είναι ευαίσθητο στο ηλιακό έγκαυμα αλλά μαυρίζει με την κατάλληλη προστασία υψηλή προστασία.

– Ο φωτότυπος 4 αντιστοιχεί σε σκούρο δέρμα, καστανόξανθα ή καστανά μαλλιά, το δέρμα μαυρίζει εύκολα. Η προστασία από τον ήλιο πρέπει να είναι μέτρια.

– Ο φωτότυπος 5 αντιστοιχεί σε σκούρο δέρμα, με σκούρα μαλλιά και μάτια. Το δέρμα μαυρίζει εύκολα. Το αντηλιακό μπορεί να έχει μικρό δείκτη προστασίας.

– Ο φωτότυπος 6 αντιστοιχεί σε μαύρο δέρμα, μαύρα μαλλιά και μάτια. Η προστασία από τον ήλιο μπορεί να είναι κακή.

 Δείκτες αντηλιακής προστασίας

Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα, είναι υπεριώδεις ακτίνες που ονομάζονται UVB. Είναι αυτες που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και είναι η αιτία του καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UVA προκαλούν επίσης βλάβη στο δέρμα, ιδιαίτερα είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που εξασφαλίζουν τον τόνο του δέρματος.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τα αντηλιακά πρέπει να εγγυώνται προστασία UVA τουλάχιστον ίση με το ένα τρίτο της προστασίας UVB. Για παράδειγμα, για συντελεστή προστασίας 30 για τις ακτίνες UVB, η προστασία από τις ακτίνες UVA θα είναι τουλάχιστον 10. Αναζητείστε τον Sun Protection Factor (SPF, ή Sun Protector Factor, ή SPF) στη συσκευασία των αντηλιακών ενάντια στις ακτίνες UVB.

Ο δείκτης UV κυμαίνεται μεταξύ 1 και 11.

Όσον αφορά τους παράγοντες προστασίας από τον ήλιο, υπάρχουν 4 κατηγορίες και 8 δείκτες. Ο δείκτης αντιστοιχεί στην ποσότητα UVB που λαμβάνει το δέρμα. Ο δείκτης επιλέγεται ανάλογα με την ηλιακή ακτινοβολία και τον τύπο του δέρματος.

Για μικρή προστασία, επιλέξτε SPF 6 – 10.

Για μέτρια προστασία, επιλέγουμε SPF 15 – 25.

Για υψηλή προστασία, δείκτη προστασίας από 30 – 50.

Για για πολύ υψηλή προστασία, επιλέγουμε δείκτη προστασίας πάνω από 50.

Τα ηλιακά φίλτρα θα επιλεγούν με προσοχή. Συνιστώνται για παιδιά και ευαίσθητα δέρματα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !