Γεύση υπέροχη που δένει αρμονικά με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Απολαμβάνουμε ένα twist στη γεύση και άρωμα ξεχωριστό. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βαλσάμικο με γεύση πορτοκαλιού ή καπνιστό. Η φάβα είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού πλημμυρίζει από κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Πολύ εύκολο
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Yλικά για 4 άτομα
500 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα τέσσερα
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο εκλεκτό
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
4-5 κρεμμύδια μέτρια ξερά, κομμένα σε φέτες
Χυμό φρέσκο από 1 πορτοκάλι
50 γρ. ζάχαρη
λίγο ελαιόλαδο
50 ml πετιμέζι
ξύδι βαλσάμικο
Τρόπος παρασκευής
Ξεπλένουμε τη φάβα τρία χέρια με δροσερό νερό.
Να υπολογίσετε ότι για το βράσιμο σε τρία μέρη νερό αντιστοιχεί ένα μέρος φάβας.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα συχνά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη. Η φάβα θέλει έλεγχο και συχνό ανακάτεμα, γιατί πιάνει.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 50 λεπτά, μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο.
Χτυπάμε τη φάβα στο μπλέντερ για να αποκτήσει βελούδινη υφή σαν αλοιφή. Τότε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για την περιλούζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα κρεμμύδια και τα περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους.
Μόλις εξατμισθούν τα υγρά και αρχίσουν να καραμελώνουν τα σβήνουμε με ξύδι και πετιμέζι.
Τα αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά για να αναδυθούν τα αρώματα.
Σε πιατέλα σερβίρουμε τη φάβα περιλούζοντάς με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Συνταγή: Από την Αμαλία Μπίρτσα, Αμελί κεράσματα, Χαλκίδα