Φάβα … ο κίτρινος χρυσός για τον οργανισμό μας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος


Τα σκήπτρα της αναγνώρισης κατέχει η φάβα της Σαντορίνης ΠΟΠ, που αποκαλείται κίτρινος χρυσός της θηραϊκής γης. Στη Σαντορίνη  καλλιεργείται ανελλιπώς εδώ και 4.000, όπως μαρτυρούν οι σπόροι του οσπρίου, που βρέθηκαν σε αγγεία στις αρχαιότητες του Ακρωτηρίου. Μάλιστα, ταυτοποιήθηκαν και είναι ακριβώς η ίδια ποικιλία φάβας που καλλιεργούν και σήμερα. Ένας αρχαίος γενότυπος… Η ποικιλία είναι lathyrus clymenum… Συγκλονιστικό.

Η καλλιέργεια της φάβας είναι αποκλειστικά βιολογική, άρα από την αρχαιότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζει να γίνεται χειρονακτικά αποκλειστικά ή με τσάπα, με μεγάλη προσοχή. Η φάβα σπέρνεται τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, ανάλογα με τις βροχές. Αν και η επιφάνεια φαίνεται εντελώς άνυδρη, η υγρασία συγκρατείται από κάτω και λέγεται βρεμάδα, στην ντοπιολαλιά. Μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται για να μην σπάσει το «κεράμι», το σημείο δηλαδή που συγκρατεί την υγρασία και βρίσκεται 10 πόντους κάτω από την επιφάνεια. Αν καταστραφεί τότε χάνεται την καλλιέργεια. Η φάβα συγκαταλέγεται στους γευστικούς θησαυρούς της Ελλάδας είναι αναγνωρισμένη και ΠΟΠ.

Bέβαια υπάρχουν και άλλες περιοχές που παράγουν φάβα εκτός από τη Σαντορίνη. Είναι ο Φενεός όπου η φάβα είναι ΠΓΕ, η Αμοργός, η Σχοινούσα, η Σκύρος και η Κρήτη που παράγει την κουκόφαβα.

Η φάβα είναι ένα γευστικό ποίημα… που τελικά αποδεικνύεται και θησαυρός για τον οργανισμό μας

Συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Τσάκνη Καθηγητή στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προκειμένου με τις επιστημονικές του γνώσεις να μας διαφωτίσει.

Γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε τη φάβα στη διατροφή μας;

 Η φάβα είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας που πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή μας.

  • Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης αλλά δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έτσι όσοι ακολουθούν μια διατροφή vegan, πρέπει να τη συνδυάζουν και με άλλα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως ρύζι.
  • Η φάβα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, επίσης, περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Κ, Α, C, Β1 – Θειαμίνη, Β2 – Ριβοφλαβίνη, Β3 – Νιασίνη, Β5 – Παντοθενικό οξύ, Β9 – Φυλλικό οξύ.
  • Επίσης είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο.

Υπάρχουν έρευνες που έδειξαν ότι τα συστατικά που περιέχουν παρέχουν ωφέλειες στον οργανισμό;

Nαι, διάφορες έρευνες έδειξαν, ότι τα συστατικά που περιέχει, παρέχουν τις παρακάτω ωφέλειες στον οργανισμό:

  • Οι φυτικές ίνες σε συνέργεια με τα αντιοξειδωτικά , τις πολυφαινόλες που περιέχονται στη φάβα, ωφελούν την πέψη, δρουν προληπτικά στη δυσκοιλιότητα και τον καρκίνο του στομάχου.
  • Η φάβα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γιατί περιέχει πολύ λίγα απλά σάκχαρα και αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
  • Η φάβα ενδυναμώνει τα οστά, η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Επίσης η φάβα συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση αφού περιέχει συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer, της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας αλλά και των ρυτίδων.
  • Επίσης τα αντιοξειδωτικά σε συνέργεια με τα αντιφλεγμονώδη συστατικά που περιέχει, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Άρα η φάβα είναι από τις τροφές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας.

 Aς μην ξεχνάμε ότι ένα πιάτο φάβα περιέχει επίσης και άλλα στοιχεία που είναι εξαιρετικά ωφέλημα για τον οργανισμό μας όπως ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, κρεμμύδι, κάπαρη και ίσως χυμό λεμονιού έτσι πρόκειται για μια γευστική δημιουργία εξαιρετικά νόστιμη και ωφέλιμη.

  Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !