Γαύρος ξιδάτος

Tips

Ο γαύρος, αν και ταπεινός είναι μαζί με τη σαρδέλα τα αγαπημένα ψάρια του ελληνικού καλοκαιριού. Είναι αφρόψαρα και ξεχειλίζουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά Ω3 και Ω6 λιπαρά και τα ευεργετήματα στον οργανισμό μας πολλά.

Τον ωραιότερο ξιδάτο γαύρο τον απολαύσαμε στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, κοντά στην Πρέβεζα, που φημίζεται για τα ψάρια του λόγω του οικοσυστήματος.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Μαρινάρισμα από 2-5 ώρες / Εύκολο

Γαύρος ξιδάτος

Από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. φρέσκο γαύρο, μόνον το φιλέτο

1 φλιτζανάκι καφέ δυνατό λευκό ξίδι από κρασί

Χοντρό αλάτι

Μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες χωρίς τα σπόρια

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια

Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τον γαύρο από τα εντόσθια. Αφαιρούμε το κόκκαλο και το κεφάλι και κρατάμε μόνο το φιλέτο, οπότε χρειαζόμαστε 700 γρ. περίπου ψάρι.

Στρώνουμε σε ορθογώνιο σκεύος τα φιλέτα του γαύρου στη σειρά μέχρι να καλυφθεί η βάση, πασπαλίζουμε με αλάτι και ραντίζουμε με ξίδι.

Βάζουμε δεύτερη στρώση και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια.

Ρίχνουμε στο τέλος και άλλο ξύδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.

Κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή περισσότερο.

Ξεπλένουμε τα ψάρια από το ξίδι και το αλάτι.

Σε μεγάλη πιατέλα απλώνουμε τα φιλέτα ψαριού και πασπαλίζουμε με σκόρδο, τις πιπεριές, τον μαϊντανό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μικρότερη ποσότητα τότε βγάζουμε από το ξύδι όση χρειάζεται κάθε φορά.

Προηγούμενο άρθροΦάβα βελουτέ
Επόμενο άρθροΚρητικά πιτάκια με γλυκοκολοκύθα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !