Κρητικά πιτάκια με γλυκοκολοκύθα

Tips

Η γλυκοκολοκύθα της Κρήτης είναι μακρόστενη και στρογγυλή στις άκρες. Ξεχειλίζει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της. Οι κρητικοπούλες έμαθαν να την μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους από γενιά σε γενιά.

Μπορούμε να την διατηρήσουμε όλο το χειμώνα, μέχρι την άνοιξη.

Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους από σαβόρε με αρισμαρί, μέχρι τσιφάδο, συμπεθεριό αλλά και γλυκό του κουταλιού, πίτες και μαρμελάδες για τις νηστείες…

Τα πιτάκια ή πιταράκια που μας έφτιαξε η χαρισματική Ειρήνη μας, στο ξενοδοχείο Irida Chic, με χειροποίητο φύλλο.

Aν εμείς δεν το έχουμε τόσο πολύ… με το άνοιγμα του φύλλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο ή κρούστας. Οπότε τα πιτάκια μας γίνονται σε χρόνο Dt…

H επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Με έτοιμο φύλλο 20 λεπτά / Χρόνος αναμονής ζύμης 1 ώρα /Εύκολο

Κρητικά πιτάκια με γλυκοκολοκύθα

Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη, cheffe του Ιrida wine restaurant, Boutique Hotel & Spa Irida Chic, Σταλίδα Ηρακλείου 

Υλικά για 4-6 άτομα

Για το φύλλο

480 ml. χλιαρό νερό

40ml. ρακί

40ml. χυμό λεμόνι

80ml. ελαιόλαδο

10 γρ. αλάτι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και θα χρειαστούμε και λίγο ακόμα για το άνοιγμα του φύλλου.

Για τη γέμιση

1 κιλό γλυκοκολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες.

200 ml. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κύμινο.

Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακί , το λεμόνι και το αλάτι.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα αγνό ζυμάρι, που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να «ξεκουραστεί».

Βάζουμε μια κατσαρόλα ( τσικάλι στην ντοπιολαλιά) στη φωτιά με το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε τη γλυκοκολοκύθα, δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά, ανακατεύουμε ανά διαστήματα και την ψήνουμε μέχρι να  μελώσει.

Νοστιμεύουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κύμινο.

Τότε βάζουμε τη γλυκοκολοκύθα σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα περιττά υγρά, για να μην μας μαλακώσει το φύλλο.

Με τον πλάστη ( ξυλίκι), ανοίγουμε το φύλλο.

Κόβουμε με τη βοήθεια ενός κουπατ στρογγυλά φυλλαράκια, βάζουμε λίγη από τη γέμιση της γλυκοκολοκύθας και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Τσιμπάμε τις άκρες με το χέρι ή με τη βοήθεια ποτηριού για να κλείσει καλά και να μην φύγει η γέμιση.

Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα ψήσουμε αρκεί να τα αλείψουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, μέχρι να ροδίσουν.

Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε να σταθούν για 2 λεπτά και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !