Γίγαντες Φενεού στο φούρνο

Tips

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Οι γίγαντες που καλλιεργούνται στην κοιλάδα του Φενεού έχουν μια νοστιμιά μοναδική. Τους δοκιμάσαμε φουρνιστούς με πιπεριές Φλωρίνης και λιαστές ντομάτες και ήταν απλά υπέροχοι. Ο Πάνος τους καλλιεργεί βιολογικά και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο νόστιμοι …

 Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολο

 Γίγαντες Φενεού στο φούρνο

 Από τον Πάνο Φιλόπουλο, ταβέρνα Καπρής, Αρχαίος Φενεός, Ορεινή Κορινθία

 Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό γίγαντες Φενεού

5-6 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, ψιλοκομμένα

5 καρότα μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες

1 σέλερι μεγάλο, κομμένο σε ροδέλες

3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες

1 μεγάλο ποτήρι νερού ελαιόλαδο εκλεκτό

Άλατι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

5-6 λιαστές ντομάτες, κομμένες στη μέση

Πάστα ντομάτας, μία συσκευασία

Μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 καυτερές πιπερίτσες αποξηραμένες

3 φύλλα δάφνης

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό για 24 ώρες, αλλάζοντας 2 φορές το νερό. Τους σουρώνουμε και πετάμε το νερό.

Σε κατσαρόλα με ενισχυμένο πάτο σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, τη λιαστή ντομάτα, τις καυτερές πιπεριές και το πιπέρι.

Μόλις μαραθούν τα λαχανικά προσθέτουμε τους γίγαντες  και την πάστα ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα. Προσθέτουμε νερό σε δόσεις και αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 90 λεπτά.

Μόλις μαλακώσουν οι γίγαντες τότε προσθέτουμε το αλάτι και  αφήνουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μείνει στην κατσαρόλα η σάλτσα, που ίσα θα καλύπτει τους γίγαντες.

Δοκιμάζουμε και αν θέλει ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε τους γίγαντες σε βαθύ και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο μαϊντανό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για 30 λεπτά μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να σταθούν λίγο οι γίγαντες και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !