Η διατροφή μας την περίοδο του καύσωνα

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ο καύσωνας είναι πολύ κουραστικός για τον οργανισμό μας οπότε πρέπει να δώσουμε βαρύνουσα σημασία σε τροφές που είναι ιδιαίτερα ενυδατικές.

Εμείς συμβουλευτήκαμε γιατρούς και διατροφολόγους  και μας συμβούλευσαν πως θα πρέπει να διαμορφώσουμε τη διατροφή μας, προκειμένου ο οργανισμός μας να ανταπεξέλθει, τώρα που ο υδράργυρος είναι στα ύψη.

Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ωμά λαχανικά, μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και νερό αρκετό ή χυμούς. Επιλέγουμε τροφές θρεπτικές, που ενυδατώνουν και αναζωογονούν.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τρόφιμα που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Βέβαια το καλοκαίρι είναι η εποχή που τρώμε λιγότερο … γιατί δεν είναι μόνον η ζέστη είναι και η εμφάνισή μας στην παραλία … που μας προτρέπει για αυτό…

Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί η παράλειψη γεύματος ή η δραστική μείωση των μερίδων από τους ειδικούς αποθαρρύνεται!

Θα πρέπει να θυμάστε αν δεν τροφοδοτείτε τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον εξαντλήσετε ακόμα περισσότερο.

Εμείς σας προτείνουμε τις τροφές που θα πρέπει να προτιμήσετε.

Ωμά λαχανικά

Ο χρυσός κανόνας είναι να τρώτε τουλάχιστον 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Όταν έχει πολύ ζέστη, μην διστάσετε να καταναλώσετε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα.

Επιλέγουμε τροφές γεμάτες νερό όπως ωμά λαχανικά, κυρίως αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, σαλατικά, ραπανάκια, που περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Οι κρύες σούπες, όπως το γκασπάτσο , είναι μια καλή εναλλακτική για να εξασφαλίσετε την καθημερινή σας κατανάλωση λαχανικών και επιπλέον είναι ένα πιάτο που θα σας ενυδατώσει.

Λαχανικά μαγειρεμένα

Για τον καύσωνα επιλέγουμε εκτός των ωμών και μαγειρεμένα λαχανικά στον ατμό, μαριναρισμένα ή ψητά, στο φούρνο ή σε τηγάνι πλασωτέ.

Τα λαχανικά του καλοκαιριού χαρίζουν την επιθυμητή ενυδάτωση στην υπερβολική ζέστη, καθώς είναι πολύ πλούσια σε νερό.

Τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και το μάραθο είναι ιδανικά.

Φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρούτων. Τα εποχικά φρούτα βρίσκονται εύκολα και έτσι μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, χωρίς δυσκολία.

Επιλέγουμε φρούτα πλούσια σε νερό όπως το πεπόνι, το καρπούζι , το ροδάκινο, το νεκταρίνι, τα εσπεριδοειδή ακόμα και τις φράουλες.

Η φαντασία σας αρκεί για να φτιάξετε ονειρικές φρουτοσαλάτες που πλημμυρίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και να τις συνδυάσετε με γιαούρτι δροσερό και ξηρούς καρπούς ή βοτάνια.

Πρωτεΐνες

Σε περιόδους καύσωνα, είναι καλύτερο να τρώτε ελαφριά και να επιλέγετε τρόφιμα που είναι εύπεπτα, για να αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασία του σώματος.

Επιλέγουμε άπαχα κρέατα, όπως το στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας, καθώς και στα ψάρια κυρίως μπακαλιάρο, σαρδέλες, σολομός ή πέστροφα.

Προτιμάμε μαγείρεμα στον ατμό, γιατί μας επιτρέπει να διατηρήσουμε όλα τα οφέλη καθώς και το νερό που περιέχεται φυσικά στο φαγητό.

Ποτά

Με τις εξαιρετικές υψηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητο να πίνετε 1 ½ – 2 λίτρα νερό την ημέρα. Μπορείτε επίσης να ξεδιψάσετε με φρέσκους χυμούς ή smoothies. Είναι καλύτερα να αποφύγετε το αλκοόλ.

Επίσης τα κρύα αφεψήματα, με βάση το βάλσαμο λεμονιού  ή ακόμα και το χαμομήλι, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να χαλαρώσετε.

Τέλος, αποφύγετε όσο το δυνατόν τα αναψυκτικά που έχουν πολύ ζάχαρη, τους πολλούς καφέδες και το αλκοόλ γιατί ευνοούν την αφυδάτωση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !