Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για το σκύλο σας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

To καλοκαίρι είναι η πιο ευχάριστη εποχή για τα σκυλάκια γιατί βγαίνουν πιο συχνά στην εξοχή, οι περίπατοι διαρκούν περισσότερο και οι δραστηριότητές τους είναι πολύ ευχάριστες. Μπορούν να παίζουν ατελείωτα με την άμμο, να κολυμπούν, να τρέχουν πιο ελεύθερα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους.

Όμως οι κίνδυνοι αυξάνονται και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους σκυλογονείς…

Εμείς σας δίνουν συμβουλές για να ευαισθητοποιηθείτε, αφού η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία…

Ποιοι λοιπόν είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι;

Παράσιτα

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των παρασίτων όπως τσιμπούρια, ψύλλοι και διάφορα άλλα είναι η πρόληψη. Σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο τους χορηγούμε εξωτερικά και εσωτερικά τα ανάλογα απωθητικά παρασίτων. Τα τσιμπήματά τους μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη.

Για ενδυνάμωση των απωθητικών, που ήδη τους έχουμε χορηγήσει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες φυσικές λύσεις όπως εντριβές με ξίδι μηλίτη και ορισμένα αιθέρια έλαια που έχουν απωθητικές ιδιότητες.

Τσιμπήματα εντόμων

Τα σκυλάκια πολλές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να κυνηγήσουν ότι πετά, μύγες αλλά και σφήκες κάποιες φορές, που το τσίμπημά τους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Θα πρέπει εκ των προτέρων να έχουμε ζητήσει από τον κτηνίατρο να μας συμβουλεύσει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση για το σκυλάκι μας.

Πάντως ένα αιθέριο έλαιο λεβάντας, που θα βάλετε απευθείας πάνω στην πληγή,  θα βοηθούσε σε κάθε περίπτωση, αφού έχει αναλγητικές ιδιότητες και περιέχει λιναλοόλη που δρα στο νευρικό σύστημα και ανακουφίζει από τον πόνο.

Θερμοπληξία

Τα σκυλιά ιδρώνουν ελάχιστα, έχουν λιγότερη ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους από ότι ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία. Τα συμπτώματά της είναι έμετος, απώλεια συνείδησης και άλλα.

Δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήνετε το σκύλο σας μόνο στο αυτοκίνητο. Να θυμάστε πάντα ότι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 25οC, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μετά από μισή ώρα φθάνει τους 50οC.

Xρειάζεται λοιπόν προσοχή.

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα έχουν ως αποτέλεσμα την υπερσιελόρροια, δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακή αρρυθμία.

Το καλοκαίρι, τα πιο συνηθισμένα εγκαύματα είναι στις πατούσες τους που προκαλούνται από την άσφαλτο ή την καυτή άμμο που απορροφά την θερμότητα του ηλίου.

Στο εσωτερικό της πατούσας τους υπάρχει ένας εύθραυστος ιστός, οπότε μικρές πληγές ή ρωγμές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα.

Είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τις πατούσες με λάδι καρύδας ή βαζελίνη.

Κολύμβηση

Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σας να απομακρυνθεί από εσάς όταν κολυμπά. Μπορεί να ξέρει κολύμπι, αλλά μπορεί να εξαντληθεί ή να παρασυρθεί από ένα κύμα.

Αν παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας αμέσως θα τον βγάλετε από τη θάλασσα κρατώντας τον στην αγκαλιά σας.

Ναυτία

Τα σκυλάκια τα παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές και ίσως το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο να είναι μεγάλο και πολύ κουραστικό για εκείνα. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από ναυτία, οπότε θα πρέπει πριν το ταξίδι να φροντίσουμε να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα χαπάκια από τον κτηνίατρό μας. Κάποιες φορές η ναυτία προέρχεται από στρες και άλλες φορές επειδή έχουν έντονη ενόχληση στα αυτιά τους.

Αγκάθια

Κάποιες φορές στην εξοχή την ώρα που τρέχουν μπορεί να τρυπηθούν από αγκάθια, τριβόλια ακόμα και κάποια ξερά δημητριακά.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να βγουν αμέσως από το τρίχωμά τους πριν δημιουργήσουν πληγή στο δέρμα τους, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απόστημα.

Σημαντικό είναι να ελέγχουμε το τρίχωμά τους μετά τις βόλτες και τα τρεχαλητά στην εξοχή.

Πληγές

Εάν παρατηρήσετε κάποια πληγή στο δέρμα του σκύλου σας είναι σημαντικό να την καθαρίσετε καλά για να αποφύγετε τη μόλυνση. Ανακατέψτε ίσα μέρη υδρόλυμα λεβάντας και χαμομηλιού και εφαρμόστε τοπικά στην περιοχή, που αιμορραγεί. Καθαρίστε αμέσως την πληγή και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αυτοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι του καλοκαιριού για τους μικρούς σας φίλους. Τώρα ξέρετε…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !