Κάντε το σπίτι σας οικολογικό! Προστατέψτε το περιβάλλον και την Τσέπη σας

Tips

Στην εποχή μας, η συνειδητοποίηση για τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα περιθώρια για να παραμείνει ο πλανήτης μας βιώσιμος ολοένα και μικραίνουν. Για αυτό και η ανάληψη δράσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι καθημερινές επιλογές μας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, και αυτό περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε και διαχειριζόμαστε τον χώρο μας. Πώς λοιπόν μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας πιο φιλικό προς το περιβάλλον; Ας εξετάσουμε μερικές βασικές στρατηγικές.

Ανακύκλωση και Μείωση Απορριμμάτων

Η ανακύκλωση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού σας. Ξεκινήστε ανακυκλώνοντας τα βασικά υλικά όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο. Ακολουθήστε το πλάνο του δήμου σας και χωρίστε τα απορρίμματά σας όπως ορίζει ο εκάστοτε κανονισμός. Επιπλέον, μειώστε τα  απορρίμματα μέσω της αγοράς προϊόντων με μικρότερες ή επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Ακόμα, μειώστε την ποσότητα των σκουπιδιών σας, ψωνίζοντας με σύνεση και κάνοντας αξιοποίηση των leftover στο ψυγείο.

Ενεργειακά Αποδοτικές Συσκευές

Η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λογαριασμό της ενέργειας και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Αντικαταστήστε τις παλιές συσκευές με νέες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι ο φούρνος, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, το ψυγείο και στη συνέχεια οι εστίες, τα πλυντήρια κ.λπ. Ξεκινήστε να τις αντικαθιστάτε αν αυτές που διαθέτετε είναι πολύ παλιές και σύντομα το κόστος απόκτησής τους θα αποσβεστεί. Επίσης, δώστε προσοχή στον τρόπο χρήσης τους επιλέγοντας σύντομα προγράμματα και χαμηλότερες θερμοκρασίες στα πλυντήρια.  Όσον αφορά στο μαγείρεμα, μπορείτε να σβήσετε το μάτι ή τον φούρνο νωρίτερα και να αφήσετε το φαγητό να ολοκληρωθεί με την υπάρχουσα θερμοκρασία.

Επιπρόσθετα, επενδύστε σε LED λάμπες και θερμοστάτες που μπορούν να προγραμματιστούν για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα και επιλέξτε οικολογικούς τρόπους θέρμανσης τον χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι. Η απόδοση θα είναι ακόμα καλύτερη αν φροντίσετε να γίνει κάποια βελτίωση στη μόνωση του σπιτιού σας

Φυσικά Καθαριστικά

Η χρήση φυσικών καθαριστικών είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της οικολογικής διαβίωσης. Χημικά καθαριστικά μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Επιλέξτε ή φτιάξτε καθαριστικά για τις επιφάνειες του σπιτιού σας από φυσικά συστατικά όπως ξύδι, σόδα και λεμόνι, που είναι αποτελεσματικά και περιβαλλοντικά φιλικά.

Για το πλύσιμο των ρούχων σας μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο ειδικά οικολογικά απορρυπαντικά που έχουν κατασκευαστεί ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον με τη χρήση τους και με τη συσκευασία τους.

Κάνοντας αυτές τις αλλαγές, μπορούμε να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε πιο βιώσιμους και οικολογικούς χώρους, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην προστασία του πλανήτη μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !