Τραγανά κατακόκκινα καραμελωμένα μήλα που σηματοδοτούν τις γιορτές και τη χαρά των παιδιών . Παιχνίδισμα γεύσεων αλλά και διακοσμητικό ξεχωριστό στο γιορτινό τραπέζι ανάμεσα σε γλυκά και λιχουδιές. Τα κόκκινα μήλα συνηθίζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρωταγωνιστούν στις Χριστουγεννιάτικες αγορές.
Μπορούμε να τα φτιάξουμε και με φιρίκια είναι πιο μικρά και νόστιμα.
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Κόκκινα μήλα καραμελωμένα
Υλικά για 10 μήλα
1 κιλό κόκκινα μήλα μικρά ή μέτρια ή φιρίκια
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. γλυκόζη
200 ml. νερό
Κόκκινο ζωηρό χρώμα ζαχαροπλαστικής
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τα μήλα καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τα τρυπάμε στο κάτω μέρος με καλαμάκια για σουβλάκι ή στικ.
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και λίγες σταγόνες από το χρώμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου μέχρι να σχηματιστεί μια κοκκινωπή καραμέλα.
Αν έχουμε θερμόμετρο καραμέλας πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία τους 147°C.
Αν δεν έχουμε, παίρνουμε με κουτάλι λίγη καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε κρύο νερό.
Αν δούμε ότι η καραμέλα κρυσταλλώνει και είναι αρκετά σκληρή, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να «σταθεί» για 1 λεπτό.
Αν όμως η καραμέλα είναι μαλακή και εύπλαστη, βράζουμε για λίγο ακόμα.
Αμέσως μόλις την αποσύρουμε από τη φωτιά, βουτάμε τα μήλα στο μείγμα.
Τα βγάζουμε και τα κρατάμε λίγο πάνω από την καραμέλα έτσι ώστε να στραγγίξει ότι περισσεύει.
Σε μεγάλη πιατέλα έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αφήνουμε εκεί τα μήλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η καραμέλα και τα χρησιμοποιούμε αργότερα.
Συνταγή : Aπό την Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, περίφημη μαγείρισσα