Θα αφήσουμε το άγχος να μας κυριεύσει; Όχι

Tips

Το άγχος της καθημερινότητας κάποιες φορές μας εξουθενώνει, μας στερεί τις μικροχαρές της ζωής. Εννοείται ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να μας κυριεύσει, γιατί είναι σαν ένα κύμα που κτυπά το βράχο … Ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ακόμα και ο βράχος διαβρώνεται. Αφυπνιστείτε λοιπόν…

Ακόμα και τώρα στις γιορτές εσείς αγχώνεστε και τελικά δεν περνάτε όμορφα και μεταφέρετε τον εκνευρισμό σας στους άλλους. Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του άγχους είναι η αποδοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβονται και δεν θέλουν να αποδεχθούν αυτή τη συναισθηματική κατάσταση. Το θεωρούν αδυναμία ενώ δεν είναι.

Εμείς ακολουθούμε μικρά μυστικά που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε σε καθημερινή βάση.

Οργανωθείτε λοιπόν

Όταν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε για να μην αγχωθείτε χρειάζεται οργάνωση. Υπάρχουν τόσες εφαρμογές στα κινητά μας για να θυμηθούμε υποχρεώσεις και να καταγράψουμε τις προτεραιότητες. Ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα που γίνονται εύκολα και σας ευχαριστούν και θα πάτε και στα πιο βαρετά και δύσκολα.

Ζητείστε βοήθεια

Η λίστα των υποχρεώσεων είναι ατελείωτη ειδικά κάποιες περιόδους του χρόνου και την περίοδο των εορτών ιδιαίτερα. Ζητείστε βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας. Μάθετε ακόμα και στα παιδιά σας να σας βοηθούν, μπορείτε να τους αναθέσετε καθήκοντα. Ένας φίλος μπορεί να σας βοηθήσει στη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης ή ο σύζυγος να αναλάβει κάποιες αγορές.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στον επαγγελματικό χώρο. Κάποιες φορές δεν αναθέτουμε πράγματα στους άλλους από φόβο μήπως αποτύχουν. Λάθος, δεν χρειάζεται να είστε συγκεντρωτική/ος, το καθημερινό άγχος λειτουργεί αρνητικά τελικά.

 Κοιμηθείτε αρκετά

Το άγχος δημιουργεί ένταση και μεγάλη κινητοποίηση στις λειτουργίες του οργανισμού για να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση. Ο ύπνος βοηθά στην ανάκαμψη του οργανισμού οπότε αν είμαστε αγχώδεις πρέπει να κοιμόμαστε περισσότερο. Ο χρόνος βέβαια ποικίλλει από άτομο σε άτομο αλλά οι 8 ώρες είναι το minimum για εσάς.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό σας για να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του και τα συναισθήματά του. Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί και σας δίνει δύναμη. Μπορεί να είναι ένας περίπατος ή το άκουσμα μουσικής ή το διάβασμα ενός βιβλίου. Μπορεί ακόμα να χαλαρώνετε στο κομμωτήριο ή στο γυμναστήριο ή μήπως είναι καιρός να ασχοληθείτε με τη γιόγκα. Να μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας για να ρυθμίζετε το άγχος σας.

Εσείς ξέρετε καλύτερα τι σας ευχαριστεί…

Τα αιθέρια έλαια βοηθούν…

Ένα μικρό μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο μπορεί να το έχετε παντού. Αν αισθάνεστε αγχωμένοι τότε άνετα μπορείτε να εισπνεύσετε και να χαλαρώσετε. Τα πιο χαλαρωτικά αιθέρια έλαια πάντως είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, η νεραντζιά και το ιλάνγκ.

Γελάστε …

Το γέλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του επιπέδου του άγχους. Θυμηθείτε κάτι ευχάριστο που σας φέρνει χαρά και γέλιο. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι το γέλιο απελευθερώνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη στον εγκέφαλο προκαλώντας συναισθήματα χαράς και ευφορίας.

Τρώτε έξυπνα…

Μια ισορροπημένη διατροφή σίγουρα βοηθά. Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες, συμβάλουν στην ενδυνάμωση του οργανισμού και έμμεσα στην αντιμετώπιση του άγχους.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !