Κολοκυθόπιτα βουνίσια

Tips

Μια πίτα επική φθινοπωρινή πολύ νόστιμη. Γίνεται γρήγορα και αρέσει σε όλους. Είναι ό,τι καλύτερο για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ.

Μπορούμε να βάλουμε και τα αρωματικά που μας αρέσουν ή να συμπληρώσουμε και ένα σφηνάκι ούζο στη γέμιση.

Η επιλογή δική σας.

Xρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Φούρνος 1 ώρα / Εύκολη

Κολοκυθόπιτα βουνίσια

Υλικά για 6-8 άτομα

3 φλιτζάνια κολοκύθι τριμμένο

800 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με πιρούνι

150 γρ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο

8  φρέσκα αυγά

5 κλωναράκια καυκαλήθρα ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 κλωναράκια μυρώνια, ψιλοκομμένα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. φύλλο κρούστας ή χειροποίητο φύλλο

Μισό φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι και το αλατίζουμε λίγο για να βγάλει τα υγρά του.  Έτσι δεν λασπώνει η πίτα.

Στύβουμε καλά το κολοκύθι και το ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα χτυπημένα αυγά, το τυρί φέτα, τη γραβιέρα, τα αρωματικά και το πιπέρι.

Βουτυρώνουμε το ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και βάζουμε ένα ακόμα φύλλο από πάνω.

Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρη.

Προσθέτουμε λίγη γέμιση πάνω από την επιφάνεια του φύλου και την απλώνουμε.

Στρώνουμε ένα φύλλο κατσαρό βουτυρωμένο και ρίχνουμε και πάλι λίγη γέμιση που την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Την καλύπτουμε με ένα φύλλο κατσαρό, βουτυρώνουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Στρώνουμε και δύο φύλλα ίσια από πάνω και τα ραντίζουμε με νερό για να μην κολλήσουν.

Περιχύνουμε την επιφάνεια  και με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Μαζεύουμε όμορφα στο ταψί τις άκρες των φύλλων.

Προσοχή  δεν χαράζουμε την πίτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.

Μόλις ροδίσει καλά από πάνω και ψηθεί από κάτω τη βγάζουμε.

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, χωρίς να την σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό και κόβουμε σε κομμάτια ορθογώνια ή σε σχήμα ρόμβου.

Συνταγή από τον Κώστα Αρκουμάνη, Εστιατόριο Πανόραμα, Καρπενήσι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !