Η φάβα που καλλιεργείται στη Σκύρο, είναι πολύ νόστιμη γιατί προέρχεται από αρχέγονη ποικιλία και λόγω του μικροκλίματος έχει γεύση ξεχωριστή.
Αναφέρεται σαν κρέμα φάβας γιατί πραγματικά είναι αέρινη.
Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και θεωρείται τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.
Σε περιόδους νηστείας ή για την vegan διατροφή μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας. Παράλληλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και μας χαρίζει λίγες θερμίδες.
Η φάβα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Ακόμα περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Πολύ εύκολη
Κρέμα φάβας Σκύρου
Από την Πόπη Μαυρίκου, Ταβέρνα Αγ.Πέτρος, Αγ.Πέτρος Σκύρου
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
Για το φινίρισμα
Ελαιόλαδο
Ελίτσες
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Κλωναράκια μάραθου
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τη φάβα από τυχόν πετραδάκια και τη βάζουμε να βράσει με περίπου 1 λίτρο νερό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και με τρυπητή κουτάλα την ξαφρίζουμε.
Ρίχνουμε αλάτι και το κρεμμύδι ολόκληρο και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σερβίρουμε σε πιάτο με ελιές, λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κλωναράκια μάραθου.