Μια κορυφαία γευστική δημιουργία της κρητικής κουζίνας. Το κουνέλι είναι κρέας με χαμηλά λιπαρά και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και είναι πολύ νόστιμο.
Στα ορεινά των Χανίων στο οικολογικό ξενοδοχειακό χωριό της Μηλιάς, το απολαύσαμε διά χειρός του ταλαντούχου chef Βασίλη Μακράκη.
Χρόνος παρασκευής
Κουνέλι σε κροκέτα
Από τον ταλαντούχο Βασίλη Μακράκη, executive chef του εστιατορίου της Μηλιάς, Χανιά
Υλικά για 4 άτομα
Για την κροκέτα
500 γρ. κιμάς κουνέλι
¼ κούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
¼ κούπας κρασί λευκό
1 κούπα ζωμό λαχανικών
¼ κούπας ξινόχοντρο
5 μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
10 φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
¼ κούπας γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Για το πανάρισμα
Αυγό
Αλεύρι
Τριμμένο παξιμάδι
Τρόπος Παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα.
Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν απορροφήσει όλα τα υγρά του προσθέτουμε τον ζωμό.
Αφού πάρει βράση ρίχνουμε τον ξινόχοντρο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να φουσκώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα.
Τέλος προσθέτουμε την γραβιέρα και το φασκόμηλο.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια.
Σε τρία μπολ κατά σειρά βάζουμε το αλεύρι, το αυγό, το παξιμάδι.
Πανάρουμε περνώντας την κάθε μπάλα από αλεύρι, το αυγό και τέλος το παξιμάδι.
Αφήνουμε να παγώσουν λίγο στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο τηγανίζουμε γυρίζοντας με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ με τραχανά ή πουρέ πατάτας και στην επιφάνεια βάζουμε φυλλαράκια ρόκας ή baby σπανάκι.