Kτήμα Σκούρα

Tips

Το Κτήμα Σκούρα ιδρύθηκε το 1986 στην Πελοπόννησο από τον πρωτοπόρο οινοποιό Γιώργο Σκούρα, στο Μαλανδρένι Άργους, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα.

Με τον Γιώργο μας συνδέει φιλία 25 ετών και τον χαρακτηρίζει η αυτοπεποίθηση, η τόλμη του, η ευαισθησία,  η έμπνευση και η επιμονή να κυνηγά τους στόχους του. Ο Γιώργος είναι πάντα ευγενής και καλλιεργημένος, κομψός και κοσμοπολίτης.

Στην συνάντησή μας μίλησε για την οινική του πορεία και τη ζωή του γενικότερα που για εμένα αποτελεί παράδειγμα για μίμηση. Κάθε συζήτηση μαζί του εποικοδομητική και ζουμερή…

«Είχα εκπληκτικούς δασκάλους. Κάποιοι με έμαθαν πώς να φτιάχνω κρασί, άλλοι πώς να ονειρεύομαι με το κρασί, υπήρχαν και άνθρωποι που με έμαθαν πώς να κάνω ότι θέλω χωρίς να έχω τίποτα στα χέρια μου»  λέει ο Γιώργος Σκούρας.

Είναι καλός «αγωγός» νέων ιδεών και αμφισβητίας κατεστημένων αντιλήψεων, βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε πρωτοπόρος.

Το πρώτο του κρασί το έφτιαξε σε ένα… γκαράζ, με δανεικό εξοπλισμό. Σήμερα, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο.

Ο ταλαντούχος οινοποιός Γιώργος Σκούρας

Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος. Ο πατέρας του ήταν έμπορος. «Μια μέση οικογένεια ήταν η δική μου», εξηγεί. «Κι αν κανείς παίρνει ορισμένα πράγματα από την οικογένειά του, πέραν των αρχών της κοινωνικής συμπεριφοράς, εγώ από τον πατέρα μου κληρονόμησα τη γνώση τού τι σημαίνει εμπόριο, πώς ανοίγει και πώς κλείνει μια δουλειά και πόσο υπεύθυνος πρέπει να είναι έναντι των συνοδοιπόρων του και των πελατών του».

Ο Γιώργος Σκούρας σπούδασε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Βουργουνδία οινοποιός.

«Γυρίζοντας στο Άργος οι γονείς μου δάνεισαν ένα μικρό κεφάλαιο και νοίκιασα 30 στρέμματα από συναδέλφους οινοποιούς της Νεμέας, την εταιρεία Λαυκιώτη συγκεκριμένα, έκανα οινοποίηση σε ξένες δεξαμενές, εμφιάλωση σε χώρους που  δεν είχαν προδιαγραφές  και, ναι, έφτιαξα το πρώτο μου κρασί το 1983! Ο στόχος μου ήταν εξαρχής ένας και αδιαπραγμάτευτος: να παραγάγω κρασί, υψηλής ποιότητας. Δύο πράγματα με χαρακτηρίζουν και με έχουν φέρει έως εδώ, το γαϊδουρινό πείσμα μου και η κεφάλα μου, που γεννάει ιδέες σαν κουνέλα!»

Ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το Οινοποιείο, έχει δημιουργήσει ένα πειθαρχημένο και πρωτοποριακό οινοποιητικό δυναμικό.

Το Κτήμα Σκούρα και οι αμπελώνες βρίσκονται στη ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Νεμέα.  

Η ομάδα μας εργάζεται αδιάκοπα, παράγοντας απολαυστικά μονοποικιλιακά κρασιά και πρωτοποριακά blends, εμπνευσμένες εμφιαλώσεις, οινοποιώντας  εγχώριες και διεθνείς ποικιλίες και δημιουργώντας αξέχαστους και σπάνιους οίνους που δημιουργούν δυνατές γευστικές αναμνήσεις.

Η φιλοσοφία που διαπνέει όλα τα κρασιά του Κτήματος αντανακλάται στις λέξεις:  διαύγεια αρωμάτων, ποικιλιακή σαφήνεια, αποτύπωση του μεσοκλίματος (terroir) της περιοχής.

Ο σπουδαίος Έλληνας οινοποιός Γιώργος Σκούρας και η ομάδα του καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες που απαντώνται στην Αργολίδα, την Κορινθία, τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, όπως ο Ροδίτης-Αλεπού και το Μοσχοφίλερο, η Μαλαγουζιά, καθώς και οι ερυθρές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο και πιο πρόσφατα το Μαυρόστυφο Άργους, μια παλιά και σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία της περιοχής, που γίνονται προσπάθειες αναβίωσης.

Επιπλέον καλλιεργούνται διεθνείς ποικιλίες, όπως  Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah και Merlot.

Σήμερα, το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ελληνικών οινοποιείων, εστιάζοντας στο μέλλον και τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των κρασιών τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο.

Τα κρασιά Κτήματος Σκούρα είναι τόσο δημοφιλή και αξιόπιστα γιατί αρχή του Γιώργου είναι ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα και την μοναδικότητα των κρασιών του.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο, κάτι διαφορετικό, για κάθε σοδειά, για κάθε κρασί.

Το 1988 παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μέγα Οίνο, ένα πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη κρασί, από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του οινοποιείου μέχρι και σήμερα και τη μεγάλη αγάπη του Γιώργου.

Το οινοποιείο έχει πλέον φτάσει σε μια παραγωγή περίπου 850.000 φιαλών  με 16 ετικέτες. Οι εξαγωγές αποτελούν το 45%, κάτι που, όπως τονίζει, «επιτεύχθηκε με μεγάλο αγώνα». Τα κρασιά του ταξιδεύουν στην Αμερική, στον Καναδά, στο Βέλγιο, στη Σουηδία, την Αγγλία.

Το Κτήμα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως για γευσιγνωσία και εκδηλώσεις. Στο bistrot του Κτήματος θα χαλαρώσετε με τα λευκά κρασιά, θα φλερτάρετε με τις ροζέ δημιουργίες τους και θα εξερευνήσετε τις πολυσύνθετες ερυθρές ετικέτες.
Καθημερινά ξεναγήσεις κατόπιν κράτησης.

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 με 17:00
Σάββατο 10:30 με 18:00

Κυριακές και αργίες το οινοποιείο παραμένει κλειστό.

Ποιο κρασί επιλέγουμε για σήμερα

Από τα κρασιά του επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε το κόκκινο Άκρες

Άκρες 2019

Ερυθρός ξηρός Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Πελοπόννησος

Διακρίσεις

Αργυρό Μετάλλιο στο 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2018

Ποικιλίες

90% Αγιωργίτικο 10% Cabernet Sauvignon

Αμπελώνες

Το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon προέρχονται από αμπελώνες της Νεμέας, υψόμετρο 500 μ.

Κυρίαρχος τύπος εδάφους

Το Αγιωργίτικο σε έδαφος αργιλώδες και το Cabernet Sauvignon σε έδαφος αμμώδες.

Μέσος όρος ηλικίας φυτών

Αγιωργίτικο 22 έτη και Cabernet Sauvignon 17 έτη.

Τρύγος

Αγιωργίτικο μέσα Σεπτεμβρίου και Cabernet Sauvignon τέλη Αυγούστου.

Οινοποίηση / Ωρίμανση

Αλκοολική ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 23οC για 6 μέρες. Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση και σύντομη παλαίωση πάνω σε φίνες οινολάσπες. Πώμα βιδωτό

Χρώμα

Φωτεινό βιολετί μεσαίας έντασης με ροδαλή απόχρωση.

Μύτη

Μύτη ζωηρή και έντονη με αρώματα μαύρων κερασιών και βατόμουρων με νύξεις δαμάσκηνου, μενεξέ και αποξηραμένων βοτάνων.

Στόμα

Μεσαίο σώματος στόμα με μέτρια οξύτητα και μαλακές, στρογγυλές τανίνες σε αρμονία.  Η επίγευση είναι μέτριας έντασης με ένα τελείωμα από σπόρο γλυκάνισου.

Αλκοολικό τίτλος 13%

Συνοδεύει…

Το αγιωργήτικο είναι ένα κρασί passe partout, που πάει με όλα και όλους. Δένει αρμονικά με όλες τις παραδοσιακές ελληνικές δημιουργίες, κρεατικά, ψαρικά, ζυμαρικά και συνήθως μου αρέσει να το απολαμβάνει δροσερό.

Κτήμα Σκούρα
10ο χλμ Άργους-Στέρνας,
Μαλανδρένι – 212 00
GPS: 37.689690, 22.654780

Τηλ. 27510-23688
Fax. 27510-23159

Δευτέρα-Παρασκευή 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.
Σάββατο 10:30 π.μ. – 6:00 μ.μ.

info@skouras.gr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !