Λιάτικη σαλάτα με φακές beluga, πορτοκάλι και λούπινα

Tips

Mια σαλάτα superfood που ξεχειλίζει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καμωμένη με φακές και τα αρχέγονα λούπινα, που θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι των οσπρίων. Άλλωστε έχουν διπλάσια περιεκτικότητα πρωτεΐνης από τα υπόλοιπα όσπρια. Περιέχουν αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Το πορτοκάλι ενδυναμώνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία της φακής και του λούπινου. Μια σαλάτα σωστά δομημένη για ενδυνάμωση. Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε το σύγκλινο αν νηστεύετε ή αν είστε vegan.

Λιάτικη σαλάτα με φακές beluga, πορτοκάλι και λούπινα

Από το περίφημο restaurant Matapan, Άλικα Μάνης

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. μαύρη φακή beluga

20 γρ. ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, πιπεριές τρίχρωμες)

2 κ.σ  σύγκρινο βραστό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ λούπινα

1 πορτοκάλι, καθαρισμένο από φιλεταρισμένο

1 σπασμένο παξιμάδι χαρουπιού

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το dressing

Χυμός από 1 πορτοκάλι

4 κ.σ ελαιόλαδο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα με νερό βράζουμε τις φακές για 3 λεπτά και πετάμε το νερό κρατώντας τις φακές στο σουρωτήρι.

Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και τη ξαναγεμίζουμε με νερό και βάζουμε τις φακές σε δυνατή φωτιά για 12 λεπτά ακόμα, για να είναι al dente.

Τις στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ψήνουμε τα λαχανικά που προτιμάμε και τα κόβουμε σε κύβους ή μικρές κομμάτια.

Eτοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις φακές, τα κομμάτια ψητών λαχανικών, το σύγκλινο, τον μαϊντανό, τα λούπινα, τα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι και το σπασμένο παξιμάδι και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το dressing πορτοκαλιού και ανακατεύουμε και πάλι.

Σερβίρουμε βάζοντας στην επιφάνεια φιλέτα πορτοκαλιού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !