Ένα γλυκάκι ανατολίτικο που είναι το αγαπημένο snack των παιδιών στο σχολείο, στην εκδρομή ή στη θάλασσα.
Αναμνήσεις νοσταλγικές και τους καλύτερους τους δοκίμασα στο Μαρακές, στο Μαρόκο, που τους φτιάχνουν σε γλυκιά και αλμυρή έκδοση. Εκτός από ζάχαρη μπορούμε να το περιχύσουμε με μέλι ή ακόμα και ταχίνι.
Το Μαρόκο είναι μια χώρα μαγική με γαστρονομία πολύ ενδιαφέρουσα.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες και 40 λεπτά/ Μέτριας δυσκολίας
Λουκουμάς, το αγαπημένο snack
Από το ξενοδοχείο Kenzi, Μαρακές, Μαρόκο
Yλικά για 4-6 άτομα
70 ml. γάλα πλήρες
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. φρέσκια μαγιά, ή 15 γρ. ξηρή
420 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και λίγο ακόμα
7 γρ. αλάτι
1 κ.γ. μαστίχα Χίου, σε σκόνη
2 βανιλίνες
4 αυγά, μεσαία
100 γρ. βούτυρο
Για το τηγάνισμα
1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το πασπάλισμα
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη
Tρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις βανιλίνες, τη μαστίχα και τα αυγά, και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στον κάδο του μίξερ.
Ανά 2-3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και συγκεντρώνουμε στο κέντρο το μείγμα με τη βοήθεια της μαρίζ.
Πασπαλίζουμε ένα μπολ με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.
Ρίχνουμε τη ζύμη στον πάγκο και με ένα μαχαίρι χωρίζουμε σε 10-12 κομμάτια των 70 γρ.
Κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας διαστάσεων 14×14 εκ. για να φουσκώσουν πάνω οι λουκουμάδες και να μη χαλάσει το σχήμα τους στην μεταφορά για το τηγάνισμα.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ηλιέλαιο και λαδώνουμε τη λαδόκολλα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε σε μπαλάκι το πατάμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στη λαδόκολλα.
Κάνουμε με τα δάχτυλα μας μια τρύπα στη μέση και απλώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι, ανοίγοντας μια τρύπα και δημιουργούμε το λουκουμά σαν κουλούρι διαμέτρου 10 εκ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τα μεταφέρουμε μαζί με τις λαδόκολλες σε 2 ταψιά, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, σε ζεστό χώρο.
Σένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία για να μην αρπάξουν από έξω και δεν ψηθούν μέσα. Η θερμοκρασία τους πρέπει να φθάσει 160ο C.
Μεταφέρουμε δύο λουκουμάδες κάθε φορά στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην καούν.
Στρώνουμε σε ένα ταψί απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήνουμε τους λουκουμάδες.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Με μια τρυπητή κουτάλα περνάμε τους λουκουμάδες για λίγα δευτερόλεπτα στο ταψί με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Αφήνουμε αν κρυώσουν και σερβίρουμε.