“Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;” Τί απαντάμε;

Tips

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι  συνδεδεμένες στενά με το έθιμο του Άι Βασίλη, του διαφορετικού αυτού Άγιου που ζει στη Λαπωνία, κατασκευάζει κάθε χρόνο εκατομμύρια παιχνίδια μαζί με τους βοηθούς του, λαμβάνει γράμματα με τις επιθυμίες των καλών παιδιών, πετάει με το έλκηθρό του πάνω από τη γη και αφήνει στα παιδιά δώρα, αφού τρυπώσει στο σπίτι μας όταν κοιμόμαστε.

Υπάρχουν αμέτρητες οικογένειες που στηρίζουν το έθιμο, αφήνουν στα παιδιά τους δώρα εκ μέρους του Άι Βασίλη ενώ πολλοί μπαμπάδες ντύνονται Άγιος Βασίλης και αφήνουν τα δώρα κάτω από το δέντρο.

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι γονείς που είναι αρνητές του Αγίου Βασίλη καθώς θεωρούν ότι είναι ένα έθιμο ξενόφερτο που ενισχύει τον καταναλωτισμό και αργά ή γρήγορα τα παιδιά μαθαίνοντας την αλήθεια, απογοητεύονται, στενοχωριούνται και θυμώνουν.

Τα θετικά της ενίσχυσης της πίστης στον Άι Βασίλη

Κακά τα ψέματα, ο Άι Βασίλης είναι η πιο εμβληματική φιγούρα των γιορτινών ημερών. Η μαγεία που υπάρχει γύρω από το πρόσωπό του παγκοσμίως, είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανένα παιδί. Ακόμα και αν η οικογένεια αρνείται τον μύθο του Άι Βασίλη, υπάρχουν τόσα ερεθίσματα τριγύρω, όπως οι ζωγραφιές, η συγγραφή επιστολής, οι κατασκευές, οι χριστουγεννιάτικες ταινίες, οι στολισμοί που αν το παιδί δεν τα δεχτεί όπως οι συνομήλικοί του, ενδέχεται να νιώσει απομονωμένο. Από την άλλη, ο μύθος του Άι Βασίλη, περιέχει όμορφα μηνύματα και συμβολισμούς, όπως την αγάπη, τη δοτικότητα, την προσφορά και την προσπάθειά του να «είναι καλό παιδί» όλο τον χρόνο, ενώ παράλληλα ενισχύει τη φαντασία του και τον ενθουσιασμό του για τις γιορτινές ημέρες.

Τα αρνητικά της ενίσχυσης της πίστης στον Άι Βασίλη

Από την άλλη, υπάρχει και η αρνητική πλευρά του να ενισχύουμε την πίστη των παιδιών μας στον μύθο του Άγιου Βασίλη που, κυρίως, έχει να κάνει με τα δυσάρεστα συναισθήματα που θα βιώσει το παιδί μας όταν μάθει ή καταλάβει από μόνο του ότι του λέγαμε ψέματα. Επιπλέον, πολλοί αρνητές υποστηρίζουν πως θα μπορούσαμε, οι Έλληνες όπως και άλλοι λαοί, να διατηρούμε τα δικά μας έθιμα και να μην ενδίδουμε στον παγκόσμιο συρμό (στην Ιταλία π.χ αντί για τον Άγιο Βασίλη τα δώρα φέρει η καλή μάγισσα Μπεφάνα).

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκαλύψουμε την αλήθεια στα παιδιά μας;

Η στιγμή της αποκάλυψης δεν πρέπει να αργήσει υπερβολικά, ακόμα και αν θεωρούμε ότι το παιδί μας δεν είναι έτοιμο να αποδεχτεί την αλήθεια. Σε κανέναν γονιό δεν είναι εύκολο να στερήσει από το παιδί του αυτή τη μεγάλη χαρά. Ωστόσο είναι προτιμότερο το παιδί μας να δεχτεί την πληροφορία με σωστό και προσεκτικό τρόπο από εμάς παρά από κάποιο άλλο παιδί. Μια ενδεικτική ηλικία που θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι τα 7-8 χρόνια. Τα σημερινά παιδιά άλλωστε σε αυτή την ηλικία είναι σε θέση να καταλάβουν από μόνα τους ότι οι τάρανδοι δεν πετούν και ότι μέσα σε μια νύχτα είναι απίθανο να επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης όλα τα παιδιά του κόσμου. Ενδέχεται λοιπόν να αρχίσουν να αμφιβάλλουν από μόνα τους και να ρωτήσουν τα ίδια, βγάζοντάς μας από τη δύσκολη θέση.

Πώς να τους αποκαλύψουμε την αλήθεια;

Αρχικά, καλό θα ήταν να επιλέξουμε μια ουδέτερη μέρα, πριν τις γιορτές και όχι κατά τη διάρκειά τους. Αν έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τη χαρά, την προσμονή και τον ενθουσιασμό που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές θα απογοητευτούν πολύ περισσότερο.

Ο τρόπος με τον οποίο θα τους το αποκαλύψουμε έχει μεγάλη σημασία. Μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντάς τους πως είναι πια μεγάλα παιδιά και μπορούν να καταλάβουν περισσότερα από πριν, για αυτό και επιλέξαμε να τους μιλήσουμε τώρα. Πως ο Άγιος Βασίλης είναι ένα πνεύμα που συμβολίζει την αγάπη και την καλοσύνη που φέρνουν οι Άγιες Μέρες και πως η γλυκιά φιγούρα του γελαστού γεράκου με τα κόκκινα, δεν είναι παρά μια φανταστική απεικόνιση ώστε να τον κατανοήσουν και να τον αγαπήσουν τα μικρότερα παιδιά. Επιπλέον, καλό είναι να τα καθησυχάσουμε διαβεβαιώνοντάς τα πως θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τα δώρα τους στο όνομα της αγάπης και της μαγείας των ημερών. Τέλος μην ξεχάσουμε να τους ζητήσουμε να μην αποκαλύψουν το μυστικό στα μικρότερα παιδιά!

Όλα θα πάνε καλά! Καλές γιορτές, με Υγεία και Αγάπη!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !