Μανιτάρια κρασάτα με αρωματικά

Τα μυστικά των Chef

Ένα νόστιμο, γρήγορο και υγιεινό πιάτο, αφού τα μανιτάρια είναι βόμβες βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλλιεργημένα μανιτάρια όλων των ειδών ή ακόμα και ποικιλία άγριων αποξηραμένων μανιταριών.

Τα κρασάτα μανιτάρια τα απολαύσαμε στα ριζά των Μετεώρων, στο εστιατόριο Πανόραμα, που φημίζεται για τις αυθεντικές γεύσεις Θεσσαλικής κουζίνας. Έτσι μετά την επίσκεψη μας στο περίφημο Μουσείο Φυσικής ιστορίας, με την πλούσια συλλογή πανίδας της περιοχής, ξεναγηθήκαμε στο μικρόκοσμο των μανιταριών στο ξεχωριστό τμήμα του μουσείου. Τι πιο επίκαιρο να δοκιμάσουμε λοιπόν τα κρασάτα μανιτάρια τους.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Καλαμπάκας

Μανιτάρια κρασάτα με αρωματικά

Από την Γιώργο Αγγέλη του εστιατορίου Πανόραμα, Καλαμπάκα

Υλικά

500 γρ. μανιτάρια  λευκά ή πορτομπέλο

6 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο

100 ml κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

ρίγανη

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Tρόπος παρασκευής

Με βουρτσάκι καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αμέσως μετά τα σκουπίζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα. Τα μανιτάρια δεν πλένονται ποτέ με νερό.

Κόβουμε τα ποδαράκια και το κεφάλι σε λεπτές φέτες.

Σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να «γυαλίσουν».

Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό τα μανιτάρια.

Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά ανακινώντας το τηγάνι, ώστε να ψηθούν και από τις δύο μεριές. Χρειάζεται προσοχή να μην διαλυθούν.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, τα πιπέρια, το αλάτι και τα αφήνουμε στη φωτιά για 4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

Αν θέλουμε βάζουμε και μια πρέζα αλεύρι, για να δέσει πιο γρήγορα η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα μανιτάρια σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε αμέσως μετά το κρασί προσθέτουμε και ένα κουταλάκι απαλή μουστάρδα για γεύση «ανεβαστική».

Προηγούμενο άρθροSpring Rolls
Επόμενο άρθροΓλυκό πορτοκάλι του κουταλιού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !