Mαρμελάδα μανταρίνι με τζίντζερ

Τα μυστικά των Chef

Mια μαρμελάδα που γίνεται πολύ εύκολα και είναι τόσο αρωματική και θρεπτική.  Ό,τι πρέπει για το πρωινό μας αλλά και να συνοδεύσει ποικιλία τυριών και αλλαντικών.

Τα μανταρίνια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους και να θυμίσουμε ότι είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας. Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, καροτίνη, φώσφορο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος.

Η Χρυσούλα Παπαλέξη, μας δίνει τη δική της απίθανη συνταγή μαρμελάδας με τζίντζερ, που σερβίρει στο πρωινό του ξενοδοχείου της, που είναι πολυβραβευμένο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι.

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά

Mαρμελάδα μανταρίνι με τζίντζερ

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimides hotel, Γαλαξίδι

 Υλικά

2  κιλά μανταρίνια κλημεντίνες

Ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια, ακέρωτα

1400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 ml νερό εμφιαλωμένο

1 ½ κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε πολύ προσεκτικά τα μανταρίνια.

Χωρίζουμε τις φλούδες από τη ψίχα.

Ψιλοκόβουμε τις φλούδες στο χέρι ή στο μπλέντερ.

Πολτοποιούμε την ψίχα στο μπλέντερ ελαφρά, αφού πρώτα έχουμε ελέγξει για τυχόν κουκούτσια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μανταρίνια δηλ. την ψίχα και τη φλούδα, το ξύσμα λεμονιού και το νερό.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας, ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις μαλακώσει το φρούτο προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ανά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια του βρασμού.

Μόλις περάσει το πρώτο 10λεπτο ρίχνουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε.

Για να καταλάβουμε αν έχει δέσει σωστά και είναι έτοιμη η μαρμελάδα βάζουμε το ειδικό θερμόμετρο και θα πρέπει να φθάσει στους 103-105ο βαθμούς.

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο βάζουμε μια γενναία κουταλιά μαρμελάδα σε ένα παγωμένο πιατάκι και ανοίγοντάς την στη μέση με ένα κουτάλι βλέπουμε αν παραμένει σταθερή, διαφορετικά θέλει λίγο ακόμα δέσιμο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να «σταθεί» για 5 λεπτά.

Την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε ερμητικά.

Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσει για 8 ώρες, τουλάχιστον.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !