Mελομακάρονα Ημαθίας

Tips

Αυθεντική Καππαδοκική συνταγή

Αν δοκιμάσετε τα μελομακάρονα που φτιάχνουν τέσσερις γενιές τώρα στην Ημαθία, όλα τα άλλα θα σας φαίνονται απλά συνηθισμένα…

Tα αυθεντικά μελομακάρονα γίνονται με καλαμποκέλαιο, μπύρα, κονιάκ αλλά και χυμό πορτοκαλιού. Τα πασπαλίζουν με πολλά φρέσκα καρύδια τριμμένα. Στο σιρόπι χρησιμοποιεί και μέλι από το δικό τους. Αρμονία και άρωμα χάρμα … ένα παιχνίδισμα όλων των αισθήσεων.

Ξετρελαίνομαι να τρώω τα μελομακάρονα χωρίς σιρόπι, είναι σαν τραγανά μπισκότα, νόστιμα όσο δεν φαντάζεστε. Ρίχνω και λίγο εκλεκτό μέλι του Πετρή, από το Πλατύ και πασπαλίζω με καρύδια. Δοκιμάστε το θα με θυμηθείτε…

Μελομακάρονα ονειρικά  … το σίγουρο είναι ότι θα σας ζητούν τη συνταγή … εσείς όμως μην την δώσετε αμέσως… κάντε και λίγο τις δύσκολες.

Μελομακάρονα Ημαθίας

Από την Οσία Κεφαλά, Πλατύ

Υλικά

2  φλιτζάνια καλαμποκέλαιο

Μισό φλιτζάνι μπύρα

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. κονιάκ

4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρίφαλο

1 κ.γ. σόδα

Για το πασπάλισμα

φρέσκα καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη ή περισσότερο

2 ποτήρια μέλι

χυμό από μισό λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να “ασπρίσει”.

Σε ποτήρι ανακατεύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το και πάλι και ζυμώνουμε με τον γάντζο.

Πλάθουμε σε φαρδιά μπαστουνάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Τα τρυπάμε με το πιρούνι ή έναν μικρό τρίφτη

Έτσι “ανοίγουν” και απλώνουν και όταν θα τα σιροπιάσουμε, το σιρόπι θα πάει παντού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο, εξαρτάται από τη δύναμη του φούρνου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ενδέχεται να χρειαστεί να το ξαφρίσουμε.

Ενώ τα μελομακάρονα είναι ακόμα χλιαρά, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί και ρίχνουμε από πάνω σιρόπι, επίσης χλιαρό, με την κουτάλα.

Τα αφήνουμε για 1 ώρα και τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για 15 λεπτά.

Τα βάζουμε σε σχάρα με ταψί από κάτω για να φύγει το περιττό σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τα στρώνουμε σε πιατέλα για να τα σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Για να διατηρηθούν φρέσκα τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί και το κλείνουμε σε μέρος δροσερό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !