Μπάνιο στο σκύλο μας … πότε επιβάλλεται ;

Tips

Ο σκύλος μας είναι μέλος της οικογένειάς μας … τον αγαπάμε και τον φροντίζουμε, όσο περισσότερο μπορούμε. Προσέχουμε τη διατροφή του να είναι ισορροπημένη και τον πηγαίνουμε στον κτηνίατρο για τα εμβόλιά του, αλλά και για τις εξετάσεις πρόληψης ασθενειών.

Η υγιεινή και η καθαριότητά του είναι εντελώς απαραίτητη.

Πόσο συχνά όμως πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας;

Ο σκύλος μας μπορεί να μην φαίνεται πεντακάθαρος, όμως δεν πρέπει να τον κάνουμε μπάνιο πολύ συχνά. Η υγιεινή του σκυλάκου μας δεν είναι τόσο συχνή, όπως η δική μας.

Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον τετράποδο φίλο μας.

Σίγουρα ο σκυλάκος μας δεν μυρίζει πάντα σαν την γαρδένια… αλλά η μυρωδιά του δεν καθορίζει πότε θα του κάνουμε μπάνιο, με σαμπουάν και όπως του πρέπει. Εκτός και αν είναι για κάποιο λόγο η μυρωδιά του είναι αφόρητη… τότε ναι πρέπει να του κάνουμε μπάνιο. Αν βέβαια το καλοκαίρι κολυμπήσει ή τσαλαβουτήσει στη θάλασσα ή αν παίξει με τις λάσπες, ναι τότε πρέπει οπωσδήποτε να τον ξεπλύνουμε.

Αν όμως ζει στο κήπο και δεν μπαίνει στο σπίτι και είναι σχετικά καθαρός τότε μπορεί να τον αφήσουμε περισσότερο χρόνο. Αυτό είναι στη δική μας κρίση.

Πόσο όμως διάστημα θα πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα σε δύο μπάνια;

Oι κτηνίατροι συνιστούν το διάστημα να κυμαίνεται από 4-6 εβδομάδες. Κάποιοι άλλοι προτείνουν 2 μήνες. Η εξήγηση είναι απλή δεν πρέπει να πλένουμε με σαμπουάν πολύ συχνά τον σκύλο μας, γιατί τα σαμπουάν μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του δέρματός του. Μπορεί να του στερήσουν το προστατευτικό φιλμ  σμήγματος, που καλύπτει την επιδερμίδα του και του χαρίζει προστασία από εξωτερικούς παράγοντες.

Τι κάνουμε όταν παρουσιάζονται προβλήματα στο δέρμα του;

Kατά τη διάρκεια της ζωής του σκύλου μας εμφανίζεται μια παροδική δερματίτιδα ή παράσιτα ή ξηροδερμία. Τότε ο κτηνίατρος θα σας δώσει θεραπεία που έχει τη μορφή σαμπουάν, αλλά αυτή η κατάσταση είναι διαφορετική από τη συχνότητα του μπάνιου, που αναφέρουμε παραπάνω. Ζητείστε από τον κτηνίατρο να σας δώσει ακριβείς συμβουλές και δοσολογίες γιατί η υπερβολική χρήση ακόμα και στο αντιπαρασιτικό σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Υπάρχουν φυσικά σαμπουάν; 

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά σαμπουάν με ωραίο άρωμα, αλλά είναι χημικά και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία ή να δημιουργήσουν παρενέργειες. Καλύτερα είναι να προτιμήσετε φυσικά ή βιολογικά σαμπουάν που κυκλοφορούν, ακόμα και με αιθέρια έλαια. Πρέπει όμως να είσαστε φειδωλοί στις δόσεις. Επίσης είναι γνωστό ότι η όσφρηση του σκύλου μας είναι πολύ ευαίσθητη και ανεπτυγμένη, οπότε κάποια αρώματα μπορεί να τον ενοχλήσουν ακόμα και να του δημιουργήσουν και αναπνευστικά προβλήματα. Είναι καλύτερα πριν αγοράσετε το σαμπουάν να βάλετε τον σκύλο σας να το μυρίσει. Από την αντίδρασή του θα καταλάβετε αν τον ενοχλεί γιατί θα το αποφύγει.

Φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν

Σας δίνουμε τη συνταγή.

Το καλύτερο είναι το σαπούνι Μασσαλίας και το αναμιγνύετε με λίγο λευκό ξύδι, 1 κουταλιά περίπου.

Βρέχετε τον σκυλάκο σας και το απλώνεται στο δέρμα του. Προσοχή όμως στα μάτια του και κατά το πλύσιμο και στο ξέβγαλμα.

Το λευκό ξύδι είναι δυνατό φυσικό αντιβακτηριδιακό και το σαπούνι Μασσαλίας ο,τι καλύτερο.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !