Μοσχάρι με κυδώνια  

Tips

Μια γευστική ξεχωριστή δημιουργία με αρώματα κανέλας και γεύση κυδωνιού. Τα κυδώνια είναι γνωστά από τη μυθολογία σαν τα χρυσά μήλα της ευζωίας, της τύχης, της γονιμότητας και της ομορφιάς. Μνήμες νοσταλγικές … θαλπωρή και η τελετουργία του φαγητού των Καππαδοκών μοναδική, που στα μάτια των μικρών παιδιών … έμοιαζε παραμυθένια.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολο

Μοσχάρι με κυδώνια

Από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, Ν.Καρβάλη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, σε μεγάλους κύβους

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5-6 κυδώνια

60 ml μπράντυ ή κονιάκ

1 κλαράκι λεμονόχορτο ή λεμονοθύμαρο

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε. Με τη λαβίδα το γυρίζουμε ώστε να σοταριστεί σε όλες οι πλευρές.

Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό λαχανικών και αφήνουμε στην κατσαρόλα να σιγοβράσει το κρέας, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και αφαιρούμε το εσωτερικό κοτσάνι. Κόβουμε σε κομμάτια κυδωνάτα και τα ξεπλένουμε με νερό και λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.

Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε τις φέτες των κυδωνιών με ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν και σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κυδώνια στην κατσαρόλα με το κρέας και το ξύλο κανέλας και τα αφήνουμε να βράσουν για 8-10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

Σε ένα ποτηράκι νερό διαλύουμε το μέλι και το προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με τη σκόνη κανέλας και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στην εστία ώσπου να σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Οι Καππαδόκες προσθέτουν μαζί με τα κυδώνια και δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι που θα είχαν άφθονα στην περιοχή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !