Ο σκύλος μας χρειάζεται προσοχή την άνοιξη…

Tips

Την άνοιξη η φύση αναγεννάται, είναι η εποχή των αρωμάτων, των χρωμάτων, των λουλουδιών, των δροσερών περιπάτων στη φύση, στο βουνό ή στη θάλασσα.

Ο σκύλος μας νοιώθει χαρούμενος γιατί έρχεται πιο συχνά σε επαφή με την ύπαιθρο, οι περίπατοι μαζί μας έχουν μεγαλύτερη διάρκεια γιατί και εμείς έχουμε αυτή την ανάγκη.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι είναι μια εποχή που ο σκύλος μας χρειάζεται προσοχή και μεγαλύτερη φροντίδα.

Οι λόγοι είναι αρκετοί και κυρίως η εμφάνιση εντόμων που μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή του.

Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

Tα τσιμπούρια ή κρότωνες

Τα τσιμπούρια είναι πολύ επικίνδυνα γιατί μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες  απειλητικές για τη ζωή του σκυλάκου μας. Η λεϊσμανίαση και η πιροπλάσμωση είναι κάποιες από αυτές.

Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά το τρίχωμα του σκύλου σας όταν επιστρέφετε από τη βόλτα. Αν εντοπίσετε κάποιο τσιμπούρι θα πρέπει να το αφαιρέσετε με προσοχή χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκι. Θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το έντομο και να μην μείνουν μέσα τα πόδια, που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι απόστημα.

Με τον ερχομό της άνοιξης πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο προκειμένου να θωρακίσει το σκυλάκι μας από τα παράσιτα.

Οι σφήκες

Οι σφήκες και οι μέλισσες κάνουν έντονη την παρουσία τους την άνοιξη. Ο σκύλος μας πολλές φορές διασκεδάζει κυνηγώντας τες. Έτσι δεν είναι απίθανο να τον τσιμπήσουν με το κεντρί τους.

Ένα τέτοιο τσίμπημα μπορεί να είναι θανατηφόρο αν ο σκυλάκος μας έχει κάποια αλλεργία. Υπάρχει επικινδυνότητα για αναφυλακτικό σοκ, αν το τσίμπημα είναι στο στόμα ή τον λαιμό.

Τα συμπτώματα είναι οίδημα στο σημείο του τσιμπήματος. Ο σκύλος μπορεί επίσης να κουτσαίνει για αρκετά λεπτά, ανάλογα με τη θέση του δαγκώματος.

Εάν το κεντρί είναι ορατό στο σημείο του τσιμπήματος τότε πρέπει να απολυμανθεί η περιοχή προσεκτικά και να αφαιρεθεί με ένα τσιμπιδάκι των φρυδιών.

Ψύλλοι

Η άνοιξη είναι η εποχή που οι ψύλλοι πολλαπλασιάζονται περισσότερο. Μπορούν να μεταδώσουν σκουλήκια και να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα όταν ο σκύλος είναι αλλεργικός στο σάλιο τους.

Αντιμετωπίζουμε συστηματικά το σκυλί μας σε περιόδους κινδύνου με φυσικές θεραπείες όπως αιθέρια έλαια ή ξύδι.

Αν υπάρχει όμως προσβολή τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με εντομοκτόνα που θα συστήσει ο κτηνίατρος.

Αμμόμυγες ή μύγες της άμμου

Ένας περίπατος δίπλα στη θάλασσα ή το παιχνίδι με την άμμο μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λόγω των αμμόμυγων. Είναι ένα ύπουλο παράσιτο λιγότερο γνωστό από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, αλλά αν επιτεθεί στο σκύλο σας μπορεί να του προκαλέσουν λεϊσμανίαση. Η λεϊσμανίαση είναι μια χρόνια παρασιτική νόσος που προκαλείται από το παράσιτο  Leishmania infantum. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πολλά όπως κόκκινα μάτια, δάκρυα, έλκη στο δέρμα, κατάθλιψη, απώλεια τριχώματος, απώλεια βάρους.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι πρόκειται για μια ζωονόσο, δηλαδή μια ασθένεια μεταδοτική και στον άνθρωπο.

Οι αμμόμυγες μόλις ανεβαίνει η θερμοκρασία πάνω από 20ο C είναι ενεργές το βράδυ. Δεν πρέπει να αφήνουμε το σκύλο μας να κοιμάται έξω.

Πομπικές κάμπιες

Οι κάμπιες απελευθερώνουν χιλιάδες τρίχες και τσιμπούν όταν αισθάνονται ότι απειλούνται απελευθερώνοντας μια πολύ ισχυρή τοξίνη, τη θαυματοποιΐνη. Αυτές οι κάμπιες είναι πολύ επικίνδυνες και μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά ή και θανάσιμα τον σκυλάκο μας ειδικά στη μύτη, τη γλώσσα, τα μάτια, τα πόδια και επίσης στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας έχει έρθει σε επαφή με κάμπιες πομπής είναι ο επαναλαμβανόμενος βήχας ή το φτέρνισμα, η υπερβολική σιελόρροια, ο έμετος, η φλεγμονή των βλεννογόνων και η αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας, από έντονο κόκκινο σε μαύρο.

Πρέπει αμέσως να μεταφέρουμε το σκύλο στον κτηνίατρο γιατί κινδυνεύει η ζωή του.

Φρύνοι ή αλλιώς βατράχια

Την άνοιξη μπορεί ο σκύλος μας να έρθει face to face με ένα βάτραχο, που βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής. Μπορεί να θελήσει να παίξει μαζί του ή να τον δαγκώσει… Η επαφή με τους βλεννογόνους του σκύλου είναι επικίνδυνη γιατί οι δηλητηριώδεις ουσίες περνούν στο αίμα και μπορεί γρήγορα να φθάσουν στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα.

Τα κύρια σημάδια της δηλητηρίασης από βατράχους είναι έμετος, άφθονη σιελόρροια, τρεμούλιασμα, κατάθλιψη.

Πρέπει επειγόντως να μεταφέρουμε το σκύλο μας στον κτηνίατρο.

Λιπάσματα

Εάν χρησιμοποιείτε για τον κήπο σας ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα να είστε προσεκτικοί. Σε περίπτωση δηλητηρίασης, θυμηθείτε να σημειώσετε τον χρόνο κατάποσης, αν βέβαια τον γνωρίζετε, την ποσότητα και τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι πολύτιμες για τον κτηνίατρο.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μια ιδιαίτερα τοξική τροφή για σκύλους λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχει και είναι δηλητηριώδης για εκείνους αφού επηρεάζει το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το νεφρικό τους σύστημα.

Εάν ένας σκύλος 10 κιλών φάει 60 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας μπορεί δυνητικά να πεθάνει. Θυμηθείτε όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο πιο τοξική είναι για το σκύλο μας. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου θεοβρωμίνη, οπότε δεν έχει επικινδυνότητα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί περιέχει πολλά λιπαρά και ζάχαρη.

Τα αγριόχορτα και τα λευκά κρινάκια μυγκέ είναι τοξικά

Μάλιστα αν τα σκυλιά τα καταπιούν μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα κύρια συμπτώματα της δηλητηρίασης εκδηλώνονται με έμετο, διάρροια, έντονη δίψα, νευρικές διαταραχές, καρδιακή ανεπάρκεια και φθάνει μέχρι το κώμα…

Τώρα που μάθαμε όλους τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει ο σκυλάκος μας την άνοιξη οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !