Αγαπημένη γευστική δημιουργία εθιμική των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η καταγωγή της από την Ιταλία και η κύρια αυθεντική γεύση ήταν αυτή του κάστανου και των σταφίδων.
Θυμάμαι ότι η αγαπημένη φίλη και διάσημη μαγείρισσα Μαίρη Παναγάκου μου είχε διηγηθεί την ιστορία του πανετόνε, που κρατά από την αρχαία Ρώμη. Στην πρώτη του μορφή εμφανιζόταν σαν ένα αφράτο ψωμί με μπόλικο μέλι και κάστανο στις ορεινές περιοχές.
Το 1900 ο αρτοποιός Angelo Motta πειραματίστηκε με τη ζύμη και τις τεχνικές θέλοντας να δώσει έναν αέρινο τόνο στο γλυκό και συνάμα να το κάνει από απλό pane (ψωμί) “panettone” δηλαδή μεγάλο ψωμί!
Τα πειράματα του είχαν επιτυχία καθώς άφηνε τη ζύμη να φουσκώσει 3 φορές για μια ολόκληρη ημέρα!
Το σίγουρο είναι ότι το πανετόνε έκανε τον Motta γνωστό σε όλο τον κόσμο και πάμπλουτο…
Όμως το πανετόνε κρύβει μέσα και μια ρομαντική ιστορία. ..
Ένας πλούσιος λοιπόν νέος από το Μιλάνο, ο Ουτζέτο, κάπου το 1500 ήταν πολύ ερωτευμένος με μια πανέμορφη, αλλά πάμφτωχη κοπέλα, την Ανταλγκίζα. Επειδή οι δύο νέοι προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, γνώριζε ότι οι γονείς του δεν θα έδιναν ποτέ τη συγκατάθεσή τους για γάμο. Έτσι ο Ουτζέτο είχε μια ιδέα… Ο πατέρας της αγαπημένης του ο Τόνι, ήταν αναγνωρισμένος μάγειρας στις κουζίνες του βασιλιά Λουδοβίκου και φημιζόταν για την εργατικότητά του.
Έτσι ο Ουτζέτο θέλησε λοιπόν να δημιουργήσει μια συνταγή, που θα βοηθούσε τον μελλοντικό πεθερό του να αναδειχθεί κοινωνικά. Είπε λοιπόν στο Τόνι, να προσθέσει στο γλυκό ψωμί, αυγά, βούτυρο, σταφίδες, κάστανα και αποξηραμένα φρούτα, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ως τότε και το ψωμί, είχε τεράστια επιτυχία! Πήρε λοιπόν ο όνομα του πατέρα της Ανταλγκίζα, του δημιουργού του και ονομάστηκε “panne de Toni”, δηλαδή το ψωμί του Τόνι.
Έτσι ο διάσημος πλέον Τόνι συμπεθέριασε με την οικογένεια του Ουτζέτο και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλλίτερα… όπως τελειώνουν όλα τα παραμύθια!
Σήμερα όλοι οι διάσημοι ζαχαροπλάστες ετοιμάζουν το δικό του πανετόνε χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα τους υλικά. Ο αγαπημένος μου γάλλος ζαχαροπλάστης το παρουσιάζει σαν ρόδο του Ισπαχάν και είναι υπέροχο και πολύτιμο…
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 40 λεπτά / Χρόνος αναμονής 6 ώρες / Μέτριας δυσκολίας
Ρanettone από τα χεράκια σας
Από τη Μαίρη Παναγάκου, σπουδαία μαγείρισσα
Υλικά για 1 panettone
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
5 κ. σ γάλα ζεστό
90 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
250 γρ αγελαδινό φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
4 κ.σ κονιάκ
100 γρ σταφίδες ξανθές και μαύρες)
150 γρ κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
Τρόπος παρασκευής
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και 1 κ.γ ζάχαρη σε ένα μπολ και αφήνετε για 10 – 15 λεπτά, για να φουσκώσει το μείγμα.
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες και χτυπάτε με το σύρμα στην υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε τα ξύσματα, τα αυγά και 2 κουταλιές από το αλεύρι.
Μόλις αναμειχθούν καλά, σταματάμε το χτύπημα.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη με το αλάτι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
Ρίχνουμε μέσα πρώτα τη διαλυμένη μαγιά και την αφράτη κρέμα από τον κάδο του μίξερ και ανακατεύεμε, ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να έχουμε μια μαλακή αφράτη ζύμη.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για άλλες 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί και πάλι σε όγκο.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνεμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ελαφρά μεγάλο μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 2 ώρες.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια ψηλή ειδική φόρμα για πανετόνε και την τοποθετούμε μέσα σε ένα στρογγυλό λίγο μεγαλύτερο ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 170ο C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά.