Γκούλας Σλοβακίας

Tips

Μια γευστική δημιουργία ξεχωριστή αν θέλουμε αυτές τις γιορτές να κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου…

Η Σλοβακία είναι μια χώρα παραμυθένια. Είναι η χώρα των γεύσεων, της ευζωίας, της μουσικής και βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Ένας κόσμος με καστροπολιτείες, παράδοση και χρώμα ξεχωριστό.

Το Pristany, ένα νησί ολόκληρο, μια κοσμοπολίτικη λουτρόπολη με τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της Ευρώπης. Το νησί της ευζωίας και της υγείας ήταν και το αγαπημένο της πριγκίπισσας Σίσσυ

Χρόνος παρασκευής 3 ώρες / Εύκολο

Γκούλας Σλοβακίας

Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε μέτριους κύβους, προτιμάμε ποντίκι

100 ml ελαιόλαδο

50 γρ. βούτυρο αγελάδος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ πελτέ ντομάτας

200 ml κόκκινο κρασί, αγιοργήτικο ή ξινόμαυρο

400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα

2 φύλλα δάφνης

2 κ.γ πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ πάπρικα καπνιστή

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό εμφιαλωμένο

3 μέτριες πατάτες, σε κύβους

3 καρότα, σε φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

Καυτερό μπούκοβο

Mμαϊντανός ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Φέτες ψωμιού στυλ μπάο μπαν ή άλλο

Τρόπος παρασκευής

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι το κρέας.

Σε βαθιά κατσαρόλα, με ελαιόλαδο ζεστό σοτάρουμε το κρέας για 6 λεπτά γυρίζοντας με λαβίδα για να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές.

Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το σκόρδο για 4 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας, για να μην κολλήσουν και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, την καπνιστή και τη γλυκιά πάπρικα και το κρέας, μαζί με το ζωμό που έμεινε στο μπολ.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και με σκεπασμένη κατσαρόλα  σιγοβράζουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά.

Τότε προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αν ο ζωμός έχει μειωθεί αρκετά, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό.

Σερβίρουμε σε πιάτα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και ρίχνουμε και καυτερό μπούκοβο και μαϊντανό ή σχοινόπρασο.

Στην άκρη του πιάτου βάζουμε φέτες ψωμιού της αρεσκείας μας από βραστό ψωμί μέχρι φρυγανισμένο … η επιλογή δική σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !