Το αγιωργίτικο «χρίζει» τις ταπεινές πατάτες πριγκίπισσες
Στον τόπο του αγιωργίτικου, στην καρδιά της οινικής ζώνης, της μικρής Βουργουνδίας , όπως ονοματίζεται από τους οινοπαραγωγούς η Νεμέα, απολαμβάνουμε τις γευστικές δημιουργίες του Βαγγέλη Κουμπιάδη και τα επιφωνήματα πολλά… Chapeau chef
Το αγιωργίτικο, το κόκκινο κρασί της Νεμέας είναι από τα αγαπημένα μου. Είναι μια πολυδύναμη ποικιλία που δίνει κρασιά στιβαρά που επιδέχονται παλαίωση. Είναι ένα κρασί που αρέσει πολύ, είναι αυτό που λέμε passe partout.
Με τις πατατούλες, τα πιπέρια και τον κόλινδρο δίνει μια γευστική δημιουργία ξεχωριστή. Οι αρχαίοι έλληνες το είχαν ανακαλύψει πολύ πριν από εμάς.
Στην Κύπρο θεωρείται αυτόχθονη γεύση και σερβίρεται συχνά.
Είναι ότι καλύτερο για τους Vegan και τους Vegetarian.
Πατάτες αντιναχτές με κρασί Αγιωργίτικο και κόλιανδρο
Από τον Βαγγέλη Κουμπιάδη, executive chef
Υλικά
10 μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες καλά
1 κ.σ. ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο και ολόκληρο
1/2 ποτήρι κρασί Αγιωργίτικο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένα πιπέρια (λευκό, μαύρο, πράσινο, ροζ)
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα. Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και τα πιπέρια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, για 5 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο τις πατάτες και τις ανοίγουμε προσεκτικά, γιατί ο ατμός είναι καυτός.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις περιλούζουμε με τη σάλτσα κόλιανδρου.
Σκεπάζουμε το σκεύος και ανακινούμε δυνατά.
«Τινάζοντας» έτσι ελαφρά τις πατάτες, σκίζεται το περίβλημα τους και «ποτίζονται» με τη γεύση του κρασιού.
Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους.