Μουσταλευριά με σάλτσα πικρής σοκολάτας και αποξηραμένα άνθη καλέντουλας

Tips

Μια μουσταλευριά για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους

Στη Σάμο το σίγουρο είναι ότι ο μούστος από το μοσχάτο είναι αστεράτος…  και ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς είχε την ιδέα να ετοιμάσει μια μουσταλευριά με σάλτσα πικρής σοκολάτας που θα μας ενθουσιάσει.

Ο χαρισματικός executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, κριτής της World Association of Chef΄s Societies (Wacs), στο εστιατόριο «Αφροδίτη», στο Πυθαγόρειο, μας «μύησε» στην αριστουργηματική κουζίνα του, που είναι δημιουργική με ρίζες στην παράδοση, και πλαισίωσε την οινογευσία με όλη την γκάμα των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού.

Ο Βαγγέλης έχει ως στόχο ζωής την ανάδειξη της σαμιακής κουζίνας σε συνδυασμό με τις αστεράτες τοπικές πρώτες ύλες και τα ποιοτικά κρασιά. Γεύσεις επικές και για επιδόρπιο,  μουσταλευριά από λευκό μοσχάτο σταφύλι, βρασμένη με γλυκό σαμιώτικο κρασί…που φωτογραφίσαμε μέσα στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Μουσταλευριά με σάλτσα πικρής σοκολάτας και αποξηραμένα άνθη καλέντουλας

Από τον Βαγγέλη Μπιλιμπά, executive chef restaurant Αφροδίτη, Πυθαγόρειο Σάμου

Ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς

Υλικά

500 γρ. μούστο βρασμένο και κομμένο

20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

20 γρ.κορνφλάουρ

2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

200 γρ. σοκολάτα bitter

2 κ.σ. βούτυρο

200 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί (μοσχάτο)

2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

1 πρέζα ανθό αλατιού

1 πρέζα αποξηραμένα άνθη καλέντουλας

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη μισή ποσότητα του μούστου μαζί με το μέλι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ, τα ρίχνουμε στον υπόλοιπο μούστο, ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μουσταλευριά, πρέπει να υπολογίσουμε ότι χρειάζονται 20 λεπτά.

Την αδειάζουμε σε φορμάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και το κρασί, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε τη μουσταλευριά σε βαθύ πιάτο και την πασπαλίζουμε με φιστίκι και κανέλα.

Ρίχνουμε γύρω από τη μουσταλευριά σάλτσα σοκολάτας, την αλατίζουμε ελαφρά με τον ανθό αλατιού και αν θέλουμε φινίρουμε το πιάτο με τα άνθη της καλέντουλας.

Μικρά μυστικά

Σε περιόδους νηστείας ή για vegan αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο εκλεκτό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !