Γεύση αυθεντική που δεν ξεχνιέται…
Μήλο φιρίκι Ζαγοράς ΠΟΠ
Το φθινόπωρο «ξυπνά» ρομαντική διάθεση και το ιδεατό σημείο για χρώματα συναρπαστικά και μήλα που είναι η εποχή τους «ακούει» στο όνομα Ζαγορά Πηλίου. Η Ζαγορά είναι κρυφός Παράδεισος ανέγγιχτης ομορφιάς, με φύση παραμυθένια, γεύσεις αυθεντικές.
Εδώ γεννιέται και μεγαλώνει σε ιδεατό μικροκλίμα το περίφημο μηλαράκι φιρίκι που είναι τόσο νόστιμο και τόσο πολύτιμο. Σε ιδεατό μικροκλίμα ακριβώς εκεί που συναντιούνται οι θαλασσινοί και οι βουνίσιοι αέρηδες, τυλιγμένα κάποιες φορές στην ομίχλη μεστώνουν τα φιρίκια. Η παραδοσιακή ποικιλία μήλου Φιρίκι, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ΠΟΠ. Καλλιεργείται αποκλειστικά με το σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής. Η καλλιέργειά τους έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο αφού καλλιεργούνται από το 1860.
Οι κυρίες του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς αριστουργηματικά μεταμορφώνουν το φιρίκι, σε γλυκό του κουταλιού αστεράτο και πετιμέζι που λατρεύω, αφού είναι η μηλομελένια αρμονία για τα τυριά, το κρέας, τα γλυκά.
Επειδή η φιλία μας «κρατά» χρόνια ευχαρίστως μας έδωσαν τη συνταγή που μοιραζόμαστε μαζί σας.
Φιρίκι Ζαγοράς του κουταλιού
Από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου
Υλικά
10 φιρίκια
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ποτήρι νερό δροσερό
Χυμό από 1 λεμόνι φρέσκο
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό
1 ξύλο κανέλας μικρό
3 ολόκληρα γαρίφαλα
15 ολόκληρα αμύγδαλα ξασπρισμένα
Λίγο αρμπαρόριζα
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τα φιρίκια και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα με κοφτερό μαχαιράκι.
Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τους σπόρους ώστε να δημιουργηθεί ένα κενό στην μέση του φιρικιού.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και μια πρέζα αλάτι θαλασσινό. Προσθέτουμε τα φιρίκια και τα «σκεπάζουμε» με ένα πιάτο μην διαλυθούν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα φιρίκια, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το βράσιμο.
Αφήνουμε τα φιρίκια να «σταθούν» χωρίς να αφαιρέσουμε το πιάτο για 20 ώρες.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το πιάτο και ξαναβράζουμε το γλυκό για 15-20 λεπτά βάζοντας και λίγο αρμπαρόριζα και ανακινώντας αν χρειαστεί. Αφήνουμε να βράζει μέχρι να δέσει το σιρόπι του. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού, για να μην ζαχαρώσει και να έχει ωραίο φινίρισμα ανακινώντας την κατσαρόλα να πάει ο χυμός παντού.
Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι το επόμενο πρωί και να πάρει χρώμα.
Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το φιρίκι και το γεμίζουμε μέχρι το στόμιο.
Κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε το δοχείο.
Την άλλη μέρα το γυρίζουμε κανονικά και «κλείνουμε» τις γυάλες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για να έχουμε τα πρώτα φρουτένια αρώματα του φθινοπώρου στο ντουλάπι μας…
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να είμαστε σίγουρες ότι το σιρόπι έδεσε, μπορούμε να ρίξουμε μια σταγόνα στο δάκτυλό μας και αν τρέξει και δεν σταθεί καλά σημαίνει ότι το σιρόπι θέλει δέσιμο ακόμα.
Αν δεν μας αρέσει η κανέλα και τα γαρίφαλλα, τότε βάζουμε μόνο αρμπαρόριζα για άρωμα …