Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα

Tips

Η χαρισματική διάσημη chef Μαρία Εκμεκτσίογλου, μας χαρίζει την αυθεντική συνταγή από το υπέροχο πολίτικο τσουρέκι. Χαμογελώντας μας είπε « Αν η ευτυχία είχε άρωμα τότε θα ήταν το τσουρέκι, το μαχλέπι, ο κακουλές και η μαστίχα έτσι και ενωθούν με τη μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο και το τριμμένο πορτοκάλι δημιουργείτε η συνταγή της ευτυχίας»

Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου της Άνοιξης και της Πασχαλιάς

Yλικά

Για το προζύμι

20 γρ. μαγιά φρέσκη

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι νερό χλιαρό

1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο

μία τσιμπιά αλάτι

 Για τη ζύμη

3 φρέσκα αυγά, αν είναι μικρά 4

1 νεροπότηρο ζάχαρη, αν το θέλετε γλυκό 1 ½ ποτήρι

1 νεροπότηρο φρέσκο γάλα, πλήρες

150 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

2 κ.γ. μαχλέπι

2 κ.γ κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο

5 δάκρυα μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη

Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

5 νεροπότηρα αλεύρι κοσκινισμένο

 Για το πλάσιμο

5 γρ. βούτυρο

 Για το φινίρισμα

1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο μαχλέπι

φιλέ αμύγδαλου

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου ετοιμάζει τα Πασχαλινά τσουρέκια

 

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι.

Σε μπασίνα βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνουμε βροχηδόν ένα φλιτζάνι αλεύρι ανακατεύοντας.

Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσουν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν.

Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο και στο προζύμι ρίχνουμε το ζεσταμένο γάλα και το μισό βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά και ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.

Παίρνουμε τον αέρα του, με ελαφρές κινήσεις και χωρίζουμε σε μπαλάκια το ζυμάρι μας.

Πλάθουμε σε κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε  να φτιάξουμε τις πλεξούδες.

Πλέκουμε τις πλεξούδες και δημιουργούμε το τσουρέκι και του δίνουμε το τελικό σχήμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσουν.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό ανακατεμένο με μαχλέπι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και βάζουμε ένα κόκκινο αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170οC για 40 λεπτά περίπου.

Ελέγχουμε αν ροδοκοκκίνησε το τσουρέκι και ψήθηκε μέχρι μέσα και βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να υγρανθεί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !