Πώς αντιμετωπίζουμε τη φθινοπωρινή μελαγχολία, την ακεφιά και την κόπωση;

Tips

Βαδίζουμε στην καρδιά του φθινοπώρου και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν μια κούραση, μια μελαγχολία απροσδιόριστη, μια ακεφιά και κάποιοι ακόμα και κατάθλιψη.

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι οι αλλαγές εποχής ευνοούν την κούραση που κάποιες φορές βιώνεται σαν έλλειψη ενέργεια.

Οι μικρές διακυμάνσεις αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές. Αν  όμως επιμένουν τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας, για να μην γίνουν χρόνιες καταστάσεις.

Πρέπει να αντιδράσουμε έγκαιρα για να ανακτήσουμε την ενέργειά μας.

Γιατί προκαλούνται αυτά τα συμπτώματα;

Aν και οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν εντοπίσει επακριβώς τις αιτίες της φθινοπωρινής μελαγχολίας, είναι γνωστό ότι η μείωση του φωτός και του ήλιου, παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι ενεργοποιούνται μηχανισμοί  στον οργανισμό μας, που δημιουργούν την έλλειψη διάθεσης και ενδιαφέροντος.

Προφανώς το βιολογικό μας ρολόι διαταράσσεται λόγω της μείωσης της ηλιοφάνειας και της εναλλαγής ημέρας και νύχτας. Το σώμα λαμβάνει το φως μέσω των ματιών μας και μεταδίδει σήματα στον εγκέφαλο, που φαίνεται ότι αναστατώνονται το φθινόπωρο.

Η έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου απορυθμίζεται και έτσι εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα.

Επίσης η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας και της καλής διάθεσης, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, δεν εκκρίνεται με ανάλογους ρυθμούς, λόγω μιας αλλαγής στις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Όλα τα ενοχλήματα αυτά συμβαίνουν γιατί καθώς οι μέρες μικραίνουν δημιουργείται μια δυσαρμονία  μεταξύ των εξωτερικών σημάτων και του βιολογικού μας ρολογιού.

Πολλές ιατρικές μελέτες, που αφορούν όμως κυρίως τον χειμώνα, περιγράφουν αυτή την κατάσταση παρεμφερή της «χειμερίας νάρκης», αφού και ο μεταβολισμός μας λειτουργεί σε αργή κίνηση.

Η εποχική μελαγχολία που εμφανίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα, είχε απασχολήσει και τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους και ιατρούς. Το 1981 πρώτοι οι σκανδιναβοί γιατροί, αναγνώρισαν σε κάποιους ανθρώπους παρατεταμένη μελαγχολία και κόπωση και η διάγνωσή τους είχε τον όρο  εποχιακή κατάθλιψη ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Η εποχιακή κατάθλιψη είναι 4 φορές πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά πριν από την εμμηνόπαυση. Μπορούν επίσης να προσβληθούν παιδιά και έφηβοι. Υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού προσβάλλεται από αυτό το σύνδρομο. Κύρια συμπτώματα είναι η έλλειψη ενέργειας, η μελαγχολία, η ανάγκη ύπνου περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο, η ανάγκη για γλυκό, η αυξημένη όρεξη και η αύξηση του βάρους. Τα συμπτώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται την άνοιξη …

Εννοείται ότι αν η κόπωση είναι επίμονη θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας γιατί μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο σοβαρό νόσημα.

Τις περισσότερες φορές όμως οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές.

Ποιοι είναι οι τρόποι να ξεπεράσουμε τη μελαγχολία και την κόπωση;

Βγείτε από το σπίτι σας όσο πιο συχνά γίνεται, ακόμη και το χειμώνα, για να επωφεληθείτε από το φως του ήλιου.

Αψηφώντας το κρύο περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακολουθώντας  μέτρια σωματική δραστηριότητα.

Συνιστάται το περπάτημα, το ποδήλατο και κάθε άθλημα με προτίμηση να γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

Η φωτοθεραπεία επίσης βοηθά. Όμως πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο τεχνικό ώστε να ρυθμίζει την ένταση του φωτός, το φάσμα και τη διάρκεια της έκθεσης μας, που απαιτούνται για μια αποτελεσματική θεραπεία. Οι περισσότεροι λαμπτήρες προσφέρουν φως παρεμφερές με του ήλιου. Όμως πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το «μπλε» φως είναι εξίσου αποτελεσματικό. Μια ολοκληρωμένη θεραπεία έχει διάρκεια 2 εβδομάδων.

Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα και να ανακτήσουμε τη φόρμα σας είναι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας, ακόμα πιο έντονα. Επιλέγουμε λοιπόν τακτική σωματική άθληση, κοιμόμαστε ένα 8ωρο, εντάσσουμε  τις υπερτροφές στη διατροφή μας και ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Θα μπορούσαμε επίσης, μετά από σύσταση του γιατρού μας, να πάρουμε κάποιες βιταμίνες και συμπληρώματα και απλά να περιμένουμε τις ηλιόλουστες ημέρες…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Προηγούμενο άρθροΧόρτα τσιγαριαστά με φέτα
Επόμενο άρθροΣπιτική σάλτσα Πέστο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !