Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της μωβ μέδουσας

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

To Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας με ανακοίνωσή του μας ενημερώνει για την επιδρομή των μωβ μεδουσών και την καλύτερη αντιμετώπιση του τσιμπήματος.

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) πέρασε στη Μεσόγειο από τα τροπικά νερά και εντοπίζεται σε βάθη από μερικά εκατοστά μέχρι 1600 μέτρα.

Το μήκος των πλοκαμιών της είναι από 12 εκατοστά μέχρι τα 2 μέτρα και σπανιότερα είναι μεγαλύτερα. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Οι μέδουσες τρέφονται με σάλπες, πλακτόν, αυγά ψαριών και καρκινοειδή.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η χελώνα careta careta, o ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν τα πλοκάμια της.

Ο πανικός από την επιδρομή των μεδουσών σίγουρα δεν βοηθά… απλά προσέχουμε.

Ποια τα συμπτώματα μετά το κέντρισμα της μέδουσας;

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.

Ναυτία

Πτώση πίεσης

Ταχυκαρδία​

Κεφαλαλγία

Εμετός

Διάρροια

Σπασμός των βρόγχων

Δύσπνοια

πρέπει να κάνουμε αμέσως;

Πηγαίνοντας στην παραλία έχουμε ένα τσαντάκι με τα απαραίτητα των πρώτων βοηθειών και μάλιστα είναι αρκετά πρωτότυπα για την καλύτερη αντιμετώπιση.

Μια πλαστική κάρτα, όπως μια παλιά πιστωτική ή ένα μαχαιράκι του ψαριού.

Για να απομακρύνουμε άμεσα τα κομμάτια από τα πλοκάμια πάνω στο δέρμα μας.

Ένα τσιμπιδάκι σαν αυτό των φρυδιών

Για να μας βοηθήσει στην απομάκρυνση των πλοκαμιών που τυχόν έχουν περάσει μέσα στο δέρμα.

Ένα κυπελλάκι

Ξεπλένουμε άμεσα με θαλασσινό νερό την περιοχή, προσοχή δεν χρησιμοποιούμε άλλο νερό.

Λίγο μαγειρική σόδα για να την χρησιμοποιήσουμε σε αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό

Ρίχνουμε το διάλυμα της μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό στο δέρμα.

Αν βρούμε πάγο τον βάζουμε σε σακούλα και τον χρησιμοποιούμε σαν επίθεμα στην περιοχή.

Προσοχή δεν ρίχνουμε ξίδι και δεν τρίβουμε την περιοχή που είναι ερεθισμένη με άμμο, γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Σε περίπτωση λιποθυμίας ή έντονων συμπτωμάτων όμως η διακομιδή σε νοσοκομείο είναι άμεσα επιβεβλημένη.

Προηγούμενο άρθροΚερασόπιτα μούρλια
Επόμενο άρθροΜπατσαριά Ηπείρου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !